Zrenjaninci pokrenuli peticiju za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima

Kupatilo
voda_slavina_kupatilo

Zrenjaninska akcija (ZRAK) pokrenula je onlajn peticiju za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. godine kojim je omogućeno privatnom investitoru da Fabriku vode u Zrenjaninu poveže sa komunalnim sistemom vodosnabdevanja.

– Ta izmena zakona je urađena na osnovu jedinog primera, Zrenjanina. Međutim, ova izmena važi za sve lokalne samouprave u Srbiji. Pitanje je trenutka kada će se ovaj zakon primeniti u nekom drugom gradu ili opštini – smatraju u ZRAK-u objašnjavajući zbog čega u peticiji traže ukidanje te odredbe.

Upozorili su da se i u zemljama u kojima su načela tržišta neprikosnovena, ne primenjuju kada je reč o snabdevanju vodom za piće zbog čega je izmena Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. “ozbiljan anahronizam”.

– Namera da se u delatnost snabdevanja vodom za piće privuku privatna ulaganja, što je bilo jedino obrazloženje izmene zakona u postupku donošenja, predstavlja katastrofalno nerazumevanje značaja ove delatnosti – smatraju u ZRAK-u.

Smatraju i da nepovredivost privatne svojine omogućava privatniku da donosi odluke bez ikakvog polaganja računa građanima.

– Zrenjanin je zbog javno-privatnog partnerstva već 17 godina žedan. Javni novac svih poreznika prebacivan je kako bi privatnik omogućio rad fabrike. Novac je potrošen, fabrika ne radi, a narod je žedan – poručuju iz ZRAK-a.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je pre dva dana da razgovara sa investitorom o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu i smatra da su blizu dogovora koji bi rešio problem pijaće vode u tom gradu.

U ZRAK-u su apsolutno protiv ovakvog stava države i izjavu Ane Brnabić vide kao deo predizbornog obećanja.

– Opet ignorišu svoje građane i rade u korist krupnog kapitala. Naš novac koriste u svoju korist i korist samo njima znanim investotorima. I jednom za svagda: Ne postoji investitor koji će raditi u korist građana, a na uštrb svog profita – izjavio je Bekim Rukeci iz ZRAKA.

Poručio je vlastima da povuku investitora, otkupe fabriku, zamene vodovodne cevi, prošire kapacitete fabrike i reše to “onako kako je jedino moguće”.

– U protivnom, eto nas na ulicima. Ovog puta puno radikalnije i sa zahtevima koji vam se pred izbore neće svideti – kazao je Rukeci.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje