Znamo već da je vazduh zagađen, preduzmimo značajne korake – Koga briga sad za izveštaj Agencije o kvalitetu vazduha za 2022.

zagadjenost_vazduha
zagadjenost_vazduha

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za 2022. godinu. To nije vest, a nije tema ni šta piše u izveštaju. Koga sada briga za izveštaj koji je objavljen pri kraju godine za prethodnu. Ono što piše u tom izveštaju treba da nam je dostupno početkom ove godine da bi imalo bilo kakvog smisla.

Katastrofalne rezultate kvaliteta vazduha građani saznaju u realnom vremenu.

A za prošlu godinu zbirne rezultate i razmere zagađenja koje je u 2022. godini bilo veće nego u 2021. smo saznali na kraju godine od tvorca aplikacije xEco i na samom početku 2023. u izveštaju Udruženja Nacionalna ekološka asocijacija.

Možete pogledati o tome u sledećim tekstovima:

Aerozagađenje u Srbiji u 2022. veće nego prošle godine – Šta pokazuje izveštaj o stanju kvaliteta vazduha? – SRDA

Najzagađeniji vazduh u 2022. u Užicu, Popovcu, Valjevu, Novom Pazaru – Predstavljeni podaci iz aplikacije xEco – SRDA

Šta se desilo kada je Agencija krajem prošle godine objavila izveštaj za pretprošlu godinu? Ništa. Šta će se desiti posle objave ovog izveštaja? Ništa.

Šta se dešava iako svaki dan na aplikacijama vidimo da je zagađenje? Ništa. Šta se dešava što bukvalno vidimo i namirišemo zagađenje vazduha? Ništa.

Hoćemo li saznati šta je u ovoj godini urađeno i šta se planira za sledeću iz Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom? Nećemo.

Šta ćemo kao građani uraditi povodom zagađenja? Uglavnom ništa. Jedni će se iščuđavati tu i tamo, druge je baš briga. Oni koji su stvarno zabrinuti neće znati šta da rade jer institucije ne rade svoj posao. Osećaju se nemoćno kada treba da prijave da neko u blizini pali otpad ili strnjiku, a kamoli da se žale za nešto veće.

Osećaju se nemoćno što im država truje decu, jer čak ni spaljivanje otpada nije pitanje nesavesnih građana već pitanje institucija koje ne rade svoj posao. A zašto ih građani ne nateraju da rade svoj posao?

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje