Značajno smanjena proizvodnja električne energije na HE “Đerdap”

Hidroelektrana
hidroelektrana

Foto: Pexels

Zbog slabog dotoka vode Dunavom, koji je najmanji u proteklih deset godina, značajno je smanjena proizvodnja električne energije na Hidroelektrani (HE) Đerdap.

Direktor za proizvodnju energije HE Đerdap Radmilo Nikolić rekao je FoNetu da je zbog manjka snežnih padavina u celom slivnom području Dunava 2022. godina hidrološki veoma nepovoljna.

On je naveo da je višegodišnji prosek za avgust je 4.074 kubna metra u sekundi, a da je trenutni dotok vode na profilu HE Đerdap 1 samo 1.800 kubnih metara, što za posledicu ima smanjenu proizvodnju struje.

– Zbog toga sada proizvodimo ispod 6.000 megavat sati električne energije dnevno, što je oko 50% manje od proseka za ovo doba godine – rekao je Nikolić.

On je istakao da je biološki minimum protoka vode na Đerdapu 2.350 kubnih metara u sekundi i da je, u situacijama poput sadašnje, kada je dotok vode manji, obaveza hidroelektrane da dnevno propušta onoliko vode koliko dotekne.

Nikolić je rekao da je, s obzirom na prognoze metereologa, koji ne predviđaju značajnije padavine u avgustu i septembru, neizvesno kad će se hidrološka situacija na Dunavu popraviti, a samim tim i proizvodnja struje na Đerdapu.

Po Nikolićevim rečima, zbog radnog režima hidroenergetskog i plovidbenog sistema HE Đerdap1, nivo vode mora da se drži na koti 69,70, pa je i pored dugotrajne suše akumulaciono jezero puno.

Ovo je zajednička srpsko–rumunska elektrana i postoje radni režimi koji su strogo definisani i pri ovako malim dotocima kote gornje vode moraju biti visoke kako b se obezbedio veći pad.

Nikolić je rekao da je na prevodnici Đerdapa 1 u toku redovni remont koji traje od 1, avgusta do 1. septembra zbog čega se sva plovila preusmeravaju na prevodnicu na rumunskoj strani.

 

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje