Zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva od 2035. u Kaliforniji

elektricni automobil
elektricni automobil

Foto: pixabay

Kad budete kupovali automobil u Kaliforniji 2035. nećete se morati odlučiti između benzinca, dizela ili električne energije, jer više – nećete imati izbora.

Pozivajući se na hitnu potrebu borbe protiv klimatskih promena uz smanjenje zagađenja vazduha, Kalifornijski odbor za vazdušne resurse (CARB) izglasao je da svi novi automobili i manji kamioni u prodaji od 2035. budu vozila s nultom emisijom.

Loren Sančez, savetnica za klimu guvernera Gavina Njusoma, nazvala je to “velikim danom ne samo za Kaliforniju nego i za celi svet”.

Ovaj potez označava istorijski zaokret u desetinama godina dugoj borbi za smanjenje zagađenja motornih vozila, važan pomak za potrošače, industriju, privredu i okolinu.

Kalifornija je predvodila naciju u regulaciji emisija iz automobila otkad je CARB krenuo u borbu protiv toksičnog žuto-smeđeg smoga koji se nadvio nad Los Anđelesom 1966. godine.

Velika populacija države značila je da proizvođači automobila nisu mogli da ignorišu državni pritisak. Kongres je iste godine dao Kaliforniji dopuštenje da postavi sopstvena pravila u odnosu na savezni zakon o kvalitetu vazduha. Kalifornijska pravila o emisijama i delovanju goriva usvojilo je više od desetak drugih saveznih država.

Nova odluka prisiljava proizvođače automobila da postepeno ukinu benzinske i dizel automobile, sportska terenska vozila, monovolumene i kamionete u korist čišćih verzija koje pokreću baterije. Ako proizvođači automobila ne uspeju, moraće da plate 20.000 dolara po automobilu koji ne ispunjava zahteve, poručio je CARB.

Ako se potrošači ne slažu? To bi moglo uzrokovati velike probleme. Ali državni zvaničnici misle da hoće, a linija trenda uleva poverenje.

Električni automobili brzo dobijaju na popularnosti u Kaliforniji. U 2012. godini manje od 2% prodatih novih vozila bilo je električno. To je naraslo na 7% u 2018, a sada su 16 % novih automobila prodatih u državi “plug-in” vozila.

Izvor: 021.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300