Vetrenjače stizale brodovima za vetropark “Krivača” – Nemački “Nordex” završava veliki projekat u 2023. i priprema se za nove aktivnosti u Srbiji

vetropark
vetropark

U 2023. godini očekuje se da se zavrte vetrenjače u „Krivači“, prvom vetroparku u istočnoj Srbiji. Nemačka kompanija „Nordex“ završila je isporuku vetrogeneratora u ovom postrojenju.

O izazovima transporta vetrogeneratora za “Krivaču”, planovima za dalje aktivnosti u Srbiji, kao i situaciji na tržištu obnovljivih izvora energije za portal SRDA govorio je Vladimir Kolarević, generalni direktor kompanije “Nordex Energy” Beograd.

– Izgradnja vetrogeneratora na ovom terenu je bila složen i zahtevan poduhvat, koji je zahtevao koordinaciju i saradnju različitih timova i partnera. Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama i ograničenjima u transportu, uspeli smo da ispoštujemo planiranu dinamiku i kvalitet – kaže Kolarević.

Sve glavne komponente su bile proizvedene u Španiji i Turskoj, odakle su poslate brodovima do rumunske luke. Odatle su prebacivane u manje brodove i plovile Dunavom do Smedereva.

U roku od pet meseci, preneli su i postavili oko 200 delova vetrogeneratora, koji su imali težinu između 15 i 30 tona.

nordex_vetrogenerator

Foto: nordex

– Predstojeći radovi se odnose na radove unutar samih vetrogeneratora, što podrazumeva završetak unutrašnjih instalacija i povezivanje na unutrašnju distributivnu mrežu. U toku su i radovi neophodni za tehnički prijem, stavljanje pod napon i probni rad.

Vetropark “Krivača” počinje da radi u 2023.

– Elektrana će biti spremna da pošalje električnu energiju u mrežu pre kraja 2023. godine, prema našim i investitorskim planovima. To je realan cilj, s obzirom na napredak koji smo postigli do sada – najavljuje naš sagovornik.

“Krivača” je prvi vetropark koji će biti izgrađen u istočnoj Srbiji, a prostiraće se na 56 kvadratnih kilometara na teritoriji opština Golubac, Kučevo i Veliko Gradište. Sa kapacitetom od 105,6 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene struje.

Vetropark “Krivača” razvio je austrijski “Ivicom” a njime upravlja srpska “MK grupa” i slovenački fond “ALFI Green Energy”. Prema ranijim najavama, vrednost investicije je 155 miliona EUR.

Kako saznajemo od sagovornika, „Nordex grupa“ planira da proširi svoje aktivnosti u Srbiji.

– Aktivno pratimo razvoj tržišta i nadamo se da ćemo ostvariti saradnju sa još nekim investitorima. Trudimo se da našim budućim klijentima pružimo svu podršku kako bi optimizovali svoje projekte i na taj način povećali isplativost svoje investicije.

Nedavno su završene prve aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije. Pitali smo sagovornika kako ocenjuje situaciju u Srbiji kada je reč o vetroparkovima, vidi li potencijal za brži rast razvoja obnovljivih izvora energije, na kojim poljima može da se napravi poboljšanje da ceo proces brže i efikasnije ide?

– Prema mom mišljenju, vetroparkovi u Srbiji imaju dobru perspektivu, jer postoje investitori sa bogatim iskustvom u ovoj sferi, kao i domaće firme koje mogu da pripreme kvalitetnu projektnu dokumentaciju. To se pokazalo i na poslednjim aukcijama, gde je bilo mnogo developera koji su se prijavili i gde su kvote brzo popunjene. Očekujem da će Ministarstvo rudarstva i energetike nastaviti sa sprovođenjem svog ambicioznog trogodišnjeg plana o dodeli 1.000 MW energiji vetra putem aukcija, što će doprineti razvoju vetroindustije u celini – napominje Kolarević i dodaje:

– U budućnosti smatram da će se uz dalja ulaganja u prenosnu mrežu i kapacitete za skladištenje energije stvoriti dodatni prostor za nove kapacitete u obnovljive izvore koji su veći od dosadašnjih kvota.

Nordex grupa

nordex

Foto: Nordex

“Nordex grupa” je instalirala više od 42 GW kapaciteta vetroparkova na više od 40 tržišta. Zapošljava oko 9.000 ljudi.

Krajem 2021. godine, nemačka komapnija je otvorila predstavništvo u Srbiji – Nordex Energy d.o.o. Beograd.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300