Usvojen Lokalni plan upravljanja otpadom u Sremskoj Mitrovici

kante za otpad
kante za otpad

Foto: Unsplash/Robert Linder

Podzemni kontejneri, mobilna ekološka dvorišta i Edukativni centar predstavljaju budućnost u zaštiti životne sredine koji su predviđeni, između ostalog novim Lokalnim planom upravljanja otpadom na teritoriji Grada Sremska Mitrovica u narednih deset godina.

Ovaj plan usvojen je na današnjoj sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica, a osnovni cilj je smanjenje divljih deponija i pravilno odlaganje otpada.

Grad Sremska Mitrovica kroz Javno komunalno preduzeće “Komunalije” godinama unazad dosta ulaže u zaštitu životne sredine obezbeđujući građanima više mogućnosti za pravilno odvajanje otpada koji predstavlja jedan od najvećih problema jedne zajednice.

Zahvaljujući reciklažnim ostrvima i dvorištu za 80% smenjene su divlje deponije, kažu nadležni. Grad je dosta uspeo da podigne svest kod građana kako pravilno pristupati sa otpadom.

Novim Lokalnim planom u budućnosti se planira između ostalog postavljanje podzemnih kontejnera, mobilna ekološka dvorišta, nastavak podele kompostera za reciklažu “zelenog” otpada kao i nove stanice za animalni otpad, kažu iz GU za zaštitu životne sredine.

Podizanje svesti o zaštiti životne sredine je potrebno od najranijeg uzrasta, kažu nadležni, s tim u vezi Grad planira i izgradnju Edukativnog centra na reciklažnom dvorištu, namenjen za organizovanje edukativnih radionica za predškolce i učenike osnovnih i srednjih škola, gde će se učenicima pored teorijskog znanja, pružiti i praktični prikaz primarne separacije otpada i savesnog ponašanja sugrađana.

Izvor: RTV

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300