U Evropi se u automobilima dnevno sagori 19 miliona flaša ulja od repice i suncokreta

Polje suncokreta
polje_suncokret_zuta

Evropa svakog dana u automobilima sagoreva više od 17.000 tona ulja od repice i suncokreta, što je jednako 19 miliona flaša, navodi se u novoj studiji Evropske federacije za transport i životnu sredinu (T&E).

– Ovo je doprinelo rastu cena hrane, kao i praznim policama u supermarketima posle ruske invazije na Ukrajinu – saopštila je mreža nevladinih organizacija i pozvala vlade da prioritet daju hrani nad gorivom i prestanu da koriste biogoriva dobijena iz useva.

Iz Ukrajine dolazi 40% svetskog izvoza suncokretovog ulja, a ta zemlja je takođe najveći snabdevač Evrope uljem od repice. Zbog smanjenja izvoza useva iz Ukrajine posle početka rata nastali su problemi u snabdevanju, a cene su do dva i po puta veće nego ranijih godina.

Situaciju dodatno pogoršava upotreba biljnog ulja kao biogoriva. Od ukupne svetske proizvodnje biljnog ulja 18% odlazi na biodizel, a gotovo je sve pogodno za ljudsku ishranu.

U automobile i kamione odlazi 58% ulja od repice i 9% suncokretovog ulja koja se potroše u Evropi.

Značajne količine palminog ulja (50%) i sojinog ulja (32%) koji se potroše u Evropi takođe se koriste za automobile i kamione.

– Supermarketi su bili primorani na racionalizaciju biljnih ulja, a cene skaču. Istovremeno, sagorevamo hiljade tona suncokretovog ulja i ulja od repice u našim automobilima svakog dana. U vreme oskudice moramo da damo prioritet hrani nad gorivom – izjavio je Majk Marahrens it T&E.

On je dodao da su evropske vlade koristile zakone o “zelenom” gorivu da veštački povećaju potražnju za biogorivima iz useva i da stoga imaju na raspolaganju instrumente da to zaustave.

Marahrens je pozvao kreatore politika da odmah prestanu da podržavaju korišćenje useva za proizvodnju biogoriva i tako pomognu da se izbegne sve veća globalna prehrambena katastrofa.

– Inflacija cena hrane gura milione ljudi širom sveta u siromaštvo. To je pogoršano proteklih nedelja kada su vlade u svetu uvele ograničenja izvoza ključnih prehrambenih useva, uključujući ulja – navodi se u saopštenju.

T&E ocenjuje da će na predstojećem samitu lidera Grupe sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja, od 26. do 28. juna u Nemačkoj, na kojem će se raspravaljti o globalnoj bezbednosti hrane, doći do sporenja nekih evropskih zemalja, koje se zalažu za neku vrstu ograničenja biogoriva, i SAD koje su za povećanje proizvodnje biogoriva.

Izvor: EURACTIV.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300