U Beču instalirano 300 pametnih trafo-stanica

pametna trafo stanica Beč
pametna trafo stanica Beč

Foto: Kancelarija grada Beča u Beogradu

Važna komponenta u prelasku na obnovljive izvore energije su elektroenergetski mrežni sistemi. Oni moraju postati otporniji jer obnovljivi izvori energije poput vetra i sunca ne proizvode struju u kontinuitetu. Zbog toga bečki operater distributivne mreže za struju i gas “Wiener Netze” trenutno instalira “pametne” trafo-stanice, objavila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Ove trafo-stanice rade na daljinsko upravljanje. To im omogućava da u hitnim slučajevima tehničari ne moraju dolaziti na teren, već se oštećenje može otkloniti iz centrale.

Kada dođe do prekida napajanja, operativna služba isključuje oštećeni kabl iz elektroenergetskog sistema i snabdeva domaćinstva energijom preko drugih vodova. Sa 300 trafo-stanica u gradskom području Beča, ovo je već postalo stvarnost. Vreme prekida struje se time smanjuje.

– Od ove godine ne samo da se digitalizovanim trafo-stanicama može daljinski upravljati, već one takođe pružaju važne merne podatke kako bi se održala stabilnost elektroenergetskog sistema – rekao je direktor preduzeća “Wiener Netze”, Gerhard Fida.

Analiza podataka pokazuje koliko struje isporučuju obnovljivi izvori energije u različitim delovima grada. Pametne trafo-stanice su važne jer transformišu napon iz mrežnog sistema u naponski nivo pogodan za domaćinstva. Snabdevač “Wiener Netze” planira da u narednih pet godina uloži 1,9 milijardi EUR samo u elektroenergetski sistem, kako bi se obnovljivi izvori energije uspešno integrisali u elektroenergetsku mrežu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300