Sve naftne kompanije u Srbiji od 1. jula moraju da imaju operativne rezerve

Sipati gorivo na pumpi
pumpa_gorivo

Sve kompanije u Srbiji koje stavljaju naftne derivate na tržište od 1. jula moraće da imaju operativne rezerve, a one će ove godine biti na nivou od četiri dana.

To je izjavio generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On je za RTS objasnio da će od 1. jula sve kompanije koje stavljaju naftne derivate na tržište, prozvođači i uvoznici, ukupno oko 10 kompanija, imati obavezu da u svakom trenutku na svojim zalihama o svom trošku imaju derivate nafte na nivou od četiri dana svoje prosečne prodaje u prethodne tri godine.

– Iz godine u godinu će se povećavati taj broj dana i doći ćemo u jednom trenutku do deset dana što je prilično velika zaliha – kazao je on.

Istakao je da će svaka naftna kompanija morati iz svog kapitala da uloži novac u te rezerve što podiže troškove stavljanja goriva na tržište.

Na pitanje jesu li naftne kompanije spremne za to, Mićović je naveo da za ova četiri dana nije problem da nađu skladišni prostor, ali za deset dana moraće da se investira u skladišni prostor, pre svega veliki uvoznici.

-Naftna industrija Srbije mislim da ima dovoljno skladišnog prostora, jer čitava Rafinerija Novi Sad, koja je nekada bila rafinerija, danas može se koristi kao sladišni prostor – napomenuo je on.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300