Subvencije za povećanje energetske efikasnosti biće dostupne građanima u 131 lokalnoj samoupravi

pogled_sa_prozora
pogled_sa_prozora

Subvencije za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima biće dostupne građanima u 131 lokalnoj samoupravi, koliko se prijavilo na javni poziv Ministarstva u junu i dobilo sredstva za sprovođenje ovog ovog programa, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ukupna vrednost opredeljenih bespovratnih sredstava za građane iznosi 1,79 milijardi dinara, od čega je 978,3 miliona dinara ili 55% obezbedilo Ministarstvo, a 813,8 miliona dinara jedinice lokalne samouprave, odnosno 45%.

– Veliki broj prijavljenih lokalnih samouprava za novi program za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova pokazuje da je tema energetske efikasnosti prepoznata kao prioritet ne samo u Vladi, nego i od strane gradova i opština, kao i samih građana. Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a za subvencije je izdvojeno oko 2,7 milijardi dinara. Naš plan je da još 50.000 domaćinstava dobije subvencije, jer smo obezbedili duplo više sredstava – rekla je Đedović.

Ona je naglasila da su uslovi javnog poziva za lokalne samouprave ove godine napravljeni tako da se olakša učešće najmanje razvijenih opština i onih sa visokim zagađenjem.

– Podrška države i lokalnih samouprava daje mogućnost građanima da izdvoje manje novca za mere kao što su zamena stolarije u domaćinstvu, poboljšanje izolacije krova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova ili ugradnju solarnih panela, a sa kojima smanjuju svoje troškove za energiju, ali i doprinose većoj energetskoj nezavisnosti i zdravijoj životnoj sredini za sve – rekla je Đedović.

Sledeće sedmice biće potpisani ugovori između Ministarstva i lokalnih samouprava, a nakon toga sledi sprovođenje javnih poziva za privredne subjekte koji će izvoditi radove i očekuje se da već tokom leta budu raspisani prvi javni pozivi za građane.

Ovogodišnjim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za opštine čiji je stepen razvijenosti ispod 50% republičkog proseka, koje mogu da učestvuju sa 30% sredstava u ukupnoj vrednosti podsticaja koje dodeljuju Ministarstvo i lokalne samouprave. Od 19 opština koje spadaju u grupu devastiranih, 15 je podnelo prijavu.

Povoljniji uslovi predviđeni su i za gradove i opštine sa visokom zagađenošću vazduha, koje učestvuju sa minimalno 40% u ukupnoj vrednosti podsticaja. Od ukupno 40 jedinica lokalnih samouprava koje spadaju u ovu grupu, na javni poziv prijavilo se 34. Ostali gradovi i opštine će, kao i do sada, zajedno pokrivati do 50% troškova po domaćinstvu uz ravnopravno učešće, dok će 50% troškova snositi sami građani.

Spisak svih lokalnih samouprava koje su dobile sredstva na javnom pozivu, zajedno sa ostalim informacijama o Javnom pozivu za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, kao i gradske opštine, JP 2/23 možete pogledati OVDE.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300