Stručnjaci upozoravaju: Energetsku tranziciju usporiće manjak bakra

bakar_metal
bakar_metal

Foto: Pexels/ Alex Tepetidis

Globalna potražnja za bakrom, važnom komponentom u proizvodnji električnih vozila (EV) i potrošačke elektronike, nadmašiće ponudu za više od šest miliona tona do 2030. godine, predviđa norveška istraživačka i analitička kompanija ze energetsku problematiku Rystad Energy.

Ovoliki deficit “crvenog metala” mogao bi da ima široke posledice po energetsku tranziciju jer trenutno ne postoji zamena za bakar u elektro industriji, upozorava se u izveštaju ove kompanije i dodaje da su potrebna značajna ulaganja u iskopavanje bakra da bi se izbegla nestašica.

Predviđa se da će potražnja za bakrom porasti za 16% do kraja ove decenije na 25,5 miliona tona godišnje, dok će ponuda, kako se prognozira, opasti za 12% u odnosu na nivo iz 2021. godine.

Procene koje su zasnovane na tekućim i predviđenim projektima pokazuju da će isporuke dostizati 19,1 milion tona godišnje, što je znatno ispod količine potrebne za zadovoljenje potražnje.

Ulaganje u eksploataciju bakra je rizično jer su trenutne operativne aktivnosti blizu maksimalnog kapaciteta zbog kvaliteta rude i iscrpljenosti rezervi, što vrši pritisak na povećanje troškova proizvodnje i emisije štetnih gasova. Ipak, sadašnje visoke cene bakra mogle bi da podstakne investitore da prihvate veći nivo rizika.

– Nedovoljna ulaganja u rudarenje bakra utiču na manju ponudu, jer zbog tržišnih previranja izazvanih pandemijom investitori čuvaju svoj kapital. Pošto se energetska tranzicija ubrzava, i prihvatanje električnih vozila raste u mnogoljudnjim zemljama poput Kine i Indije, industrija rudnika bakra zahteva znatna ulaganja da bi održala korak sa potražnjom – kaže James Ley, globalni stručnjak za energetske metale i viši potpredsednik kompanije “Rystad Energy”.

Rast tržišta obnovljivih izvora energije i električnih vozila povećli su tražnju za bakrom, što je dovelo do skoka cena ovog metala za 70% tokom pandemije.

Sve u svemu, bilo kakav deficit u pogledu ponude bakra skoro će sigurno podstaći veći nivo reciklaže kako bi se povećala dostupnost “crvenog metala”, zaključuje Rystad Energy.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje