Startapi i zlatna groznica: Inovativne metode za preradu elektronskog otpada u zlato, srebro i paladijum

stampane_ploce
stampane_ploce

Foto: Unsplash/Manuel

Laptopovi, ekrani, tableti, mobilni telefoni… sve brže napreduju i zbog toga ih sve brže zamenjujemo novim modelima, često i bez preke potrebe. To dovodi do stvaranja ogromne količine elektronskog otpada, a od tog otpada neki ljudi nameravaju dobro da zarade, usput čisteći planetu.

Tako je kompanija “Royal Mint” (Rojal mint) objavila plan o gradnji fabrike, u Lantrisantu u Južnom Velsu, u kojoj bi se iz elektronske i električne opreme izdvajalo zlato.

Planirano je da gradnja fabrike počne još ovog meseca. Kada bude potpuno operativna 2023, “Royal Mint” očekuje da će obrađivati do 90 tona štampanih ploča poreklom iz Ujedinjenog Kraljevstva, čime će generisati “stotine kilograma” zlata godišnje, prenosi sajt letsrecycle.com.

U fabrici će posao naći oko 40 radnika, tvrdi “Royal Mint”.

– Transformišemo naš biznis za budućnost – širimo se na oblasti koje upotpunjuju našu ekspertizu u vezi sa plemenitim metalima, podstičemo održivost i doprinosimo zapošljavanju – kaže Anne Jessopp (Eni Džesop), izvršna direktorka “Royal Mint”.

– Naša investicija u novu fabriku doprineće tome da “Royal Mint” postane lider u održivo proizvedenim plemenitim metalima i Britaniji pružiti preko potrebno domaće rešenje za sve veći problem elektronskog otpada – dodaje ona.

Foto: Pixabay

Patentirana hemija

Budući pogon koristiće “nove patentirane hemijske metode” kanadskog tehnološkog startapa po imenu “Excir”, pomoću kojih se traže i izvlače plemeniti metali iz štampanih ploča rashodovanih laptopova i mobilnih telefona.

Umesto da se elektronski i električni otpad šalje iz UK da bude procesuiran na visokim temperaturama u topionici, tvrdi “Royal Mint”, na ovaj nov način plemeniti metali će se izdvajati na sobnoj temperaturi.

Iz kompanije navode da će u novoj fabrici moći da se iskoristi cela štampana ploča, jer hemijskim procesom može da se izdvoji 99 procenata zlata sadržanog u elektronskom otpadu.

– Ovaj pristup je revolucionaran i nudi ogroman potencijal za ponovno korišćenje dragocenih resursa naše planete, umanji zagađenje na životne sredine elektronskim otpadom i stvore nova radna mesta. Naša procena je da se 99 odsto britanskih štampanih ploča sada otprema u prekomorske zemlje gde se obrađuju visokim temperaturama u topionicama – kaže Sean Millard (Šon Milard), direktor za razvoj u “Royal Mint”.

– Kako se svake godine količina elektronskog otpada povećava, ovaj problem će samo rasti – dodaje on.

– Kada bude u punom pogonu, naša fabrika biće prva svoje vrste na svetu – obrađivaće tone elektronskog otpada svake nedelje i obezbeđivati novi izvor visokokvalitetnog zlata za “Royal Mint” – istakao je Milard.

racunar_laptop

Foto: pexels

Inovacija

Iako”Royal Mint” tvrdi da će buduća fabrika biti prva te vrste, to je druga takva tvrdnja u samo dve nedelje, pošto su GAP grupa i tehnološka firma “Descycle” objavili planove o gradnji zajedničkog “više miliona funti” vrednog postrojenja za reciklažu materijala iz elektronskog i električnog otpada.

Njihov pogon koristiće “novu čistu tehnologiju”, zasnovanu na hemijskom procesu poznatom kao “duboko eutektičko rastvaranje” (grč. eutektos – lako topljiv).

Imaće kapacitet da reciklira 5.000 tona štampanih ploča i drugog “vrednog” elektronskog otpada godišnje. Izgradnja bi trebalo da počne do 2024. a fabrika će početi s radom 12 meseci nakon početka gradnje.

Osim toga, prošle godine, stručnjaci za životni ciklus IT opreme firme N2S pokušali su da koriste bakterije za izdvajanje plemenitih metala, što je proces koji je razvijen u saradnji sa Koventri univerzitetom.

I novozelandski startap “Mint Innovation” otkrio je planove za komercijalno rafinisanje u Češiru u Engleskoj, takođe koristeći bakterije za ekstrakciju plemenitih metala iz elektronskog otpada.

Plemeniti metali

Podaci neprofitne organizacije Material Focus koja stoji iza kampanje “Reciklirajte svoju elektroniku” pokazuju da bi se svake godine iz neželjenog elektronskog otpada moglo reciklirati 95 tona plemenitih metala vrednih 857 miliona funti – zlata, srebra i paladijuma.

Istraživanje je takođe pokazalo da bi bilo dovoljno zlata da se napravi više od 858.000 prstenja od elektronskog otpada koji se svake godine proizvede u Velikoj Britaniji.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300