Sprečen šverc papagaja iz Srbije

papagaj
papagaj

Ilustracija, Foto: Pixabay/ sarangib

Carinici su 12. aprila 2022. godine na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 37 tek izleglih mladunaca papagaja, među kojima dva ptića pripadaju zaštićenoj vrsti Pyrrhura molinae, saopštila je Uprava carina.

Prekršaj je otkriven kada je na izlazu iz zemlje za detaljan pregled izdvojen ”golf” bugarske registracije, kojim je ka svojoj zemlji sam putovao 37-godišnji muškarac.

On je prilikom susreta sa carinicima rekao da nema ništa da prijavi, a onda je već otvaranjem prtljažnika bilo jasno da je to daleko od istine.U gepeku su pronađene tri velike kutije sa ukupno 37 tek izleglih papagaja, za koje vozač nije imao apsolutno nikakvu propratnu dokumentaciju.

Većina otkrivenih ptica pripada vrsti ‘Psittacula krameri’ – plavih i belih nimfi ”Mali Aleksandar”, dok se dve jedinke zelobraznog papagaja ”Pyrrhura molinae” nalaze na CITES listi zaštićenih vrsta.

Ptići su u saradnji sa inspektorima Uprave za veterinu zbrinuti u zoološkom vrtu Jagodina, dok je putnik koji ih je krijumčario predat u dalju nadležnost policiji.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300