SEOS prekinuo skup o rudnim resursima

SEOS
seos_2

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) prekinuli su zatvoreni skup o rudnim resursima Srbije koji se održava u hotelu “Metropol Palas” bacajući flajere sa programom konferencije i uzvikujući poruke protiv Rio Tinta. Ministarstvo rudarstva i energetike za Insajder reklo da nije učestvovalo u organizaciji konferencije.

SEOS je organizovao konferenciju za medije ispred hotela, a narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta je pozvao okupljene, koji žele, da krenu sa njim unutra.

Došlo je do nadgurivanja sa obezbeđenjem, nakon čega su ušli u salu.

Kako javlja reporterka Insajdera, vikalo se “Rio Tinto marš iz Srbije”, uz obraćanje učesnicima konferencije na srpskom i engleskom: “Idite iz naše zemlje” i “Niste dobrodošli”.

Kako kažu, bune se jer niko od stručnjaka, predstavnika lokalnih zajednica ugroženih rudarenjem, nije mogao da prisustvuje konferenciji.

Među govornicima je bila predviđena i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ali se nije pojavila.

Predstavnici SEOS-a potom su se uputili ka Ustavnom sudu ne bi li, kako kažu, proverili šta se dešava sa njihovom inicijativom za ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji koja je predata u avgustu.

Ministarstvo rudarstva i energetike tvrdi: Nismo organizovali konferenciju

– Ministarstvo ni na koji način nije učestvovalo u organizaciji današnje konferencije. Uprkos neistinama koje su plasirali pojedini aktivisti, naše učešće danas nije bilo planirano – navodi se u odgovoru Ministarstva na pitanje Insajdera.

Iz Ministarstva kažu i da se zalažu za debatu o svim važnim pitanjima za državu i građane u skladu sa zakonom i zakonskim procedurama.

-Osuđujemo nasilno ponašanje svakog pojedinca, a pre svega širenje dezinformacija – dodaje se u odgovoru Ministarstva za Insajder.

Izvor: Insajder

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300