Ruanda potpisala ugovor o kopanju litijuma sa rudarskim gigantom “Rio Tinto”

rudnik
rudnik

Foto: pixabay/DariuszSankowski

Ruanda je potpisala sporazum sa rudarskim gigantom “Rio Tinto” za istraživanje i eksploataciju litijuma u ​​toj istočnoafričkoj zemlji, prenosi Beta i AFP.

Sporazum odražava vladine “napore da stimuliše i modernizuje rudarski sektor Ruande” rekla je izvršna direktorka državnog Ruandskog odbora za rudnike, naftu i gas Iamina Karitani.

Prošlog avgusta, Karitanijeva je rekla na rudarskoj konferenciji u Ruandi da je rudarski sektor u zemlji “na pravom putu” da dostigne cilj od milijardu dolara prihoda u 2023. godini. Posebno je bila zadovoljna što je sektor doživeo “značajan porast proizvodnje kalaja, tantala i volframa, zlata, dragog kamenja i litijuma, čime je ostvaren rast prihoda od 45,6%”.

Australijska kompanija je “zadovoljna partnerstvom sa vladom Ruande i iskorištavanjem svog globalnog iskustva kako bi ubrzala potragu za primarnim nalazištima litijuma u ​​zapadnoj provinciji Ruande”, rekao je globalni šef spoljnih poslova u Rio Tintu Lorens Dešambenoa.

Litijum je neophodan materijal u proizvodnji baterija koje se koriste u električnim automobilima, pametnim telefonima i drugim elektronskim uređajima.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300