“Rio Tinto” izgubio radioaktivnu kapsulu u Australiji – Vlasti pronašle problematični predmet

Seoski put
“Rio Tinto” izgubio radioaktivnu kapsulu u Australiji – Vlasti pronašle problematični predmet

Vlasti u Australiji kažu da su pronašle radioaktivnu kapsulu koja je nestala prošle nedelje, javlja BBC.

Službe hitne pomoći “bukvalno su pronašle iglu u plastu sena”, saopštile su vlasti Zapadne Australije.

Službe hitne pomoći su tokom potrage koristile specijalizovanu opremu uključujući detektore zračenja.

Kako je izgubljena radioaktivna kapusla?

Objavljujući svoje otkriće u sredu, državne službe za vanredne situacije odale su počast “međuagencijskom timskom radu suočenom sa naizgled nepremostivim izgledima”.

Australijska agencija za nuklearnu bezbednost pridružila se potrazi za minijaturnom radioaktivnom kapsulom, koju je kompanija “Rio Tinto” izgubila u zapadnoj Australiji ranije ovog meseca. Poslat je tim stručnjaka sa specijalizovanom opremom za detekciju radijacije koja se montira na automobile.

Vlasti Australije već nedelju dana tragaju za kapsulom za koju se veruje da je ispala iz kamiona koji se kretao na ruti dugoj oko 1.400 kilometara kroz zapadu Australiju, prenosi Rojters.

Jezgro kapsule sadrži malu količinu radioaktivnog cezijuma-137, koji može izazvati ozbiljne bolesti ako se dodirne. Radioaktivna kapsula je izgubljena između gradova Njumen i Pert, na udaljenosti od otprilike 1.400 kilometara. Kompanija “Rio Tinto” se izvinila pre dva dana zbog gubitka kapsule.

Australijska agencija za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost saopštila je da sarađuje sa vladom Zapadne Australije na lociranju kapsule. Dodaje se da je Australijska organizacija za nuklearnu nauku i tehnologiju takođe poslala stručnjake za zračenje, kao i opremu za detekciju i snimanje.

Državni zvaničnici za vanredne situacije izdali su danas novo upozorenje vozačima duž najdužeg autoputa u Australiji da vode računa kada se približavaju grupama za potragu, jer vozila sa detektorima radijacije putuju malim brzinama.

– Biće potrebno otprilike pet dana da se pređe originalnom rutom, procenjenih 1.400 kilometara, sa ekipama koje putuju severno i južno duž Velikog severnog autoputa – saopstio je kontrolor Odeljenja za vatrogasne i hitne službe Deril Rej.

Kapsula je bila deo uređaja za koji se veruje da je pao sa kamiona, dok je 10. januara transportovan između pustinjskog rudnika i grada Perta. Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u depo u Pertu 16. januara, a službe za vanredne situacije su obaveštene o nestaloj kapsuli tek 25. januara. Vlasti sumnjaju da su vibracije iz kamiona dovele do olabavljenja šrafova i zavrtnja, a kapsula je ispala iz pakovanja, a zatim i iz otvora u kamionu. Kapsula je dimenzija osam milimetara sa šest milimetara, a stanovništvo je upozoreno da bi mogla slučajno da se zaglavi u gumama njihovih automobila. Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30 godina.

Do njegovog oslobađanja dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi Enciklopedija Britanika, a prenosi Tanjug.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama