Reciklaža fiskalnih kasa – Firme još nisu počele da predaju stare uređaje

fiskalna kasa

Foto: unsplash/simon kadula

Poreski obveznici najkasnije do 30. aprila počeće da koriste novi model fiskalizacije, što podrazumeva nabavku i konfigurisanje novih uređaja, softvera i bezbednosnih sertifikata. Umesto fiskalne kase, novi fiskalni uređaj može da bude i računar, tablet ili mobilni telefon.

Firme koje su se odlučile da zamene uređaj, treba staru fiskalnu kasu da zbrinu prema propisima odnosno da taj uređaj predaju ovlašćenom operateru za sakupljanje elektronskog i električnog otpada i da dobiju dokument o kretanju otpada. Fiskalne kase treba da stignu na tretman u reciklažne centre.

Pitali smo reciklere elektronskog i električnog otpada da li se ovih dana povećalo sakupljanje starih fiskalnih kasa.

– Nismo imali povećane količine fiskalnih kasa. Nema veće zainteresovanosti kao u slučaju digitalizacije televizije kada smo imali veliki priliv starih televizora sa katodnom cevi – kažu za portal Srda u reciklažnom centru “SET Reciklaža” Beograd.

Isto je iskustvo i u niškom reciklažnom centru “E-reciklaža”.

– Firme nisu počele da donose kase, iako smo očekivali da će početi da nam se javljaju ovim povodom. Nisu nas još kontaktirali ni trgovinski lanci sa kojima sarađujemo. Očekujemo da će reciklaža fiskalnih kasa krenuti u narednom periodu, a da će najveći broj firmi ove uređaje predavati pred kraj godine – navode u kompaniji “E-reciklaža“.

Ministarstvo finansija je objavilo da se za model e-fiskalizacije do 22. aprila prijavilo 140.684 obveznika za 204.353 lokacija poslovnog prostora.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300