Proizvođači jabuka u Srbiji počeli da traže zamenu za rusko tržište

jabuka_51

Proizvođači jabuka u Srbiji su, zbog ratnih sukoba u Ukrajini i oteženih mogućnosti za transport tog voća u Rusiju, počeli su da traže nova tržišta za ogromne zalihe koje još nisu rasprodate.

Predstavnik poljoprivredne zadruge “Voćar” iz Slankamena Nikola Kotarac rekao je danas za Betu da su počeli da traže nova tržišta, umesto ruskog do koga je otežan transport, pa će dva šlepera sa 40.000 kilograma ovih dana biti otpremljena za Indiju.

– U hladnjačama imamo još 2.500 tona jabuka gde mogu da se očuvaju do juna, a posle toga počinju da gube dobar kvalitet. Ta količina čini 70% roda i najveći deo trebalo je da se izveze u Rusiju – rekao je Kotarac.

Dodao je da će predstavnici “Voćara” sledećeg meseca otputovati na sajam u Berlin kako bi pronašli nove kupce za jabuke i bliža tržišta jer je indijsko prilično daleko i skup je transport.

Kotarac je rekao da je problem izvoza u Rusiju, ne samo dug transport, već i pad vrednosti rublje što smanjuje cenu jabuka.

To voće se izvozi po ceni od oko 40 dinara, što je značajno smanjilo zaradu, jer se pre dve godine prodavalo po ceni od 70-80 dinara po kilogramu.

Da podsetimo, prošle godine je Srbija na izvozu jabuka u Rusiju ostvarila devizni priliv od oko 90 miliona dolara.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da je i bez ukrajinske krize ove godine očekivao probleme u plasmanu jabuka na inostrano tržište jer se na Kavkazu u Rusiji podižu intezivno zasadi tog voća, a i u Evropi su ostale velike neprodate zalihe.

– Troškovi proizvodnje jabuka u Srbiji su veliki i ne mogu da se mere sa troškovima energenata i radne snage na Kavkazu – rekao je Keserović.

Ocenio je da država Srbija mora da poveća subvencije za voćarsku proizvodnju, pa i za jabuke ako želi da je očuva i da bude konkurentna sa proizvodnjama u drugim državama.

Poljska će ogromne količine jabuka, prema njegovim rečima, iskoristiti za preradu jer ima kapacitete, a za sada je neizvesno kako će i da li će Srbija naći načina da iskoristi ceo prošlogodišnji rod tog voća.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300