Potvrđeno 18 slučајеvа оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа u Srbiji

Priroda voda bara jezero
Potvrđeno 18 slučајеvа оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа u Srbiji

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” objavio je da je do 21. oktobra u Srbiji potvrđeno 18 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Oboljenja su registrovana kod osoba sa teritorija Severnobanatskog (jedan slučaj), Srednjebanatskog (jedan), Južnobanatskog (dva), Sremskog (tri), grada Beograda (četiri) i Južnobačkog (sedam) okruga.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 6.9.2021. godine, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa lokacija na teritoriji grada Pančeva, Novog Sada i Beograda, kao i na lokaciji teritorije Palić.

Na osnovu izveštaja Uprave za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 7. septembra 2021. godine, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u divljim pticama sa teritorije Južnobačkog (dve ptice) i Južnobanatskog (jedna) okruga.

Do 14. oktobra 2021. u zemljama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske unije [European economic union (EEU)] u humanoj populaciji prijavljena su ukupno 132 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u: Grčkoj (54), Italiji (52), Rumuniji (sedam), Španiji (šest), Mađarskoj (sedam), Austriji (tri) i Nemačkoj (tri). U istom periodu u državama EU registrovano je devet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila i to u: Grčkoj (sedam), Španiji (jedan) i Rumuniji (jedan).

Od početka sezone 2021. godine do 14.10.2021. godine u zemljama EU prijavljeno je 29 epidemija izazvanih virusom Zapadnog Nila među konjima, i to u: Nemačkoj (12), Španiji (10), Portugalu (tri), Mađarskoj (dve), Grčkoj (jedna) i Francuskoj (jedna).

U istom periodu, odnosno do 14.10.2021. godine, u zemljama EU i EEU registrovano je i osam epidemija izazvanih virusom Zapadnog Nila među pticama, i to u Španiji (sedam epidemija) i Sloveniji (jedna).

Više o groznici Zapadnog nila i merama zaštite možete pročitati OVDE.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama