Potvrđeno 18 slučајеvа оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа u Srbiji

Priroda voda bara jezero
priroda_voda

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” objavio je da je do 21. oktobra u Srbiji potvrđeno 18 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Oboljenja su registrovana kod osoba sa teritorija Severnobanatskog (jedan slučaj), Srednjebanatskog (jedan), Južnobanatskog (dva), Sremskog (tri), grada Beograda (četiri) i Južnobačkog (sedam) okruga.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 6.9.2021. godine, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa lokacija na teritoriji grada Pančeva, Novog Sada i Beograda, kao i na lokaciji teritorije Palić.

Na osnovu izveštaja Uprave za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 7. septembra 2021. godine, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u divljim pticama sa teritorije Južnobačkog (dve ptice) i Južnobanatskog (jedna) okruga.

Do 14. oktobra 2021. u zemljama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske unije [European economic union (EEU)] u humanoj populaciji prijavljena su ukupno 132 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u: Grčkoj (54), Italiji (52), Rumuniji (sedam), Španiji (šest), Mađarskoj (sedam), Austriji (tri) i Nemačkoj (tri). U istom periodu u državama EU registrovano je devet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila i to u: Grčkoj (sedam), Španiji (jedan) i Rumuniji (jedan).

Od početka sezone 2021. godine do 14.10.2021. godine u zemljama EU prijavljeno je 29 epidemija izazvanih virusom Zapadnog Nila među konjima, i to u: Nemačkoj (12), Španiji (10), Portugalu (tri), Mađarskoj (dve), Grčkoj (jedna) i Francuskoj (jedna).

U istom periodu, odnosno do 14.10.2021. godine, u zemljama EU i EEU registrovano je i osam epidemija izazvanih virusom Zapadnog Nila među pticama, i to u Španiji (sedam epidemija) i Sloveniji (jedna).

Više o groznici Zapadnog nila i merama zaštite možete pročitati OVDE.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300