Pokrenuta kampanja “Okreni na zeleno”

Okreni na zeleno
okreni_na_zeleno

Foto: euzatebe.rs

U okviru projekta “EU za tebe”, koji finansira Evropska unija u Srbiji, pokrenuta je kampanja “Okreni na zeleno”, o značenju i važnosti energetskih oznaka na uređajima za domaćinstvo. Sektor domaćinstva je u našoj zemlji najveći potrošač, u poređenju sa sektorom transporta, industrije i privrede.

Ako ste i znali da izolacijom fasade na zgradama štedite struju, moguće da niste bili upoznati s tim da ćete kupovinom nekog aparata za domaćinstvo, obeleženog oznakom “A” i zelenom strelicom takođe uštedeti struju i novac, ali i smanjiti emisiju CO2. U pitanju su visokoenergetski uređaji, za razliku od onih obeleženih crvenom bojom, koji troše mnogo više struje. Kampanja će prvenstveno biti usmerena na podizanje svesti građana, kaže Bernar Gindro, vođa tima projekta “EU za energetsko označavanje i eko – dizajn proizvoda”.

– Cilj projekta kog finansira EU je podizanje svesti građana u Srbiji o značaju energetske efikasnosti, primeni uredbe o eko dizajnu i uredbe o energetskom označavanju jer će kroz podizanje kapaciteta i primenu ovih uredbi biti srpovedena važna obuka građana usmerena ka uspešnom tržišnom nadzoru – navodi Gindro.

– Srbija još troši tri, do četiri puta više električne eneregije od zemalja EU, pa je povećanje energetske efikasnosti prioritet. Plan je da u roku od dve, do tri godine smanjimo potrošnju, a država godišnje ulaze 230 miliona evra u podizanje energetske efikasnosti, bilo za javne objekte, ili za domaćinstva – kaže ministarka za rudarstvo i energetiku, Zorana Mihajlović.

– Mi suštinski godišnje, to stalno govorim, bacimo kroz naše prozore, vrata, loše izolacije, sigurno proizvodnju jedne termoelektrane. To pre svega nije ekološki dobro, nije energetski dobro, nije ekonomski i finansijski dobro i nema ni jednog razloga da ne krenemo u taj proces – kaže ministarka Mihajlović.

Zeleni sporazum EU, akcioni plan i agenda su podrška građanima Srbije u ovoj oblasti reformi, uključuju komponente klimatskih promena i povećanja energetske efikasnosti, podseća Nikola Bertolini, šef Odseka za saradnju Dečlegacije EU u Srbiji.

– Otvaranje klastera 4, koji uključuje i poglavlje o energetici predstavlja povišen nivo vrednosti naše obostrane diskusije i reformu politike u svim ovim oblastima, kao i prepoznavanje onoga što je Srbija do sada uradila, ali i označava unapređenje daljeg dijaloga – kaže Bertolini.

Istraživanja rađena u pripremnoj fazi ovoh projekta pokazala su da: 77% građana zna šta znači energetska efikasnost, 66% njih razume oznake, a 68% njih zna da je uređaj efikasniji, ako je obeležen zelenom bojom.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300