Podrška Vlade Francuske digitalizaciji srednjenaponske distributivne mreže

struja_dalekovod
struja_dalekovod

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa predstavnicima francuske kompanije “Schneider Electric” o projektu digitalizacije srednjenaponske distributivne mreže koju realizuje “Elektrodistribucija Srbije”, uz finansijsku i tehničku podršku Vlade Francuske, saopštilo je Ministarstvo.

– Francuska kompanija “Schneider Electric” je dugogodišnji partner Srbije, i jedan od svetskih lidera u digitalnoj transformaciji, sa kojim radimo na modernizaciji srednjenaponske distributivne mreže. Projekat vrednosti više od 140 miliona EUR unaprediće pouzdanost snabdevanja električnom energijom za naše građane i privredu i značajno će smanjiti gubitke na mreži. Projekat koji se realizuje sa “Elektrodistribucijom Srbije” započeo je u januaru ove godinu i u toku je isporuka opreme, softvera i usluga – rekla je ministarka.

Ministarka je navela da je “Schneider Electric” sredinom prošle godine u Novom Sadu otvorio istraživački centar koji je važan spoj srpskog i francuskog znanja i iskustva.

– To je posebno važno jer će softveri koji se proizvode u Srbiji od strane “Schneider Electric” moći da budu implementirani u našu energetsku mrežu – rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da kompanija “Schneider Electric” zapošljava više od 1.000 visokokvalifikovanih ljudi u našoj zemlji i da veliku pažnju posvećuje edukaciji i razvoju talenata.

Schneider Electric i ministarstvo rudarstva

Foto: Emilija Jovanović

– Kako su me informisali predstavnici kompanije, u ovoj godinu će zaposliti novih 150 ljudi, mahom inženjerske struke i to u razvojnom centru u Novom Sadu i kancelariji u Beogradu. Imajući u vidu da su zanimanja programera, inženjera i IT- stručnjaka najtraženija, “Schneider Electric” je pre više od decenije osnovao “Centar za mlade talente” koja daje podršku učenicima osnovnih i srednjih škola u razvijanju teorijskih i praktičnih znanja iz matematike i programiranja. Gotovo 10.000 polaznika se edukovalo kroz ovaj program, što je veoma pozitivan primer društvo-odgovornog poslovanja i za druge kompanije – rekla je ona.

Ministarka je podsetila da država realizuje najveća ulaganja u distributivnu mrežu u poslednjih nekoliko decenija.

– Prošle godine smo započeli najveća ulaganja u distributivni sistem u poslednjih nekoliko decenija i izdvojili više od 180 miliona evra kako bismo obezbedili pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom. Smanjenje gubitaka na mreži je jedan od naših prioriteta s obzirom da gubici trenutno iznose oko 11 odsto godišnje, što je visok nivo u poređenju sa evropskim prosekom. Uz podršku Evropske unije, započeli smo uvođenje pametnih brojila koja će omogućiti daljinsko očitavanje potrošnje, brže otklanjanje kvarova i očuvanje životne sredine – rekla je ministarka.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300