Počela setva pšenice, cene na istorijskom maksimumu

Zetva psenice
psenica_zetva_4

Desetak dana je ostalo do kraja optimalnog roka za setvu pšenice. Samo u oktobru posejano žito ima jedini besplatan uslov za visok rod, ali ove sezone mnogi će ratari zbog vremenskih uslova kasniti. Setvu prate i više cene đubriva i goriva, objavio je RTV. 

– Setva pšenice je počela punom parom pre dva dana u subotičkom ataru i ići će bar do petka za kada je opet najavljena kiša – rekao je direktor Poljoprivredne stanice u Subotici Damir Varga.

Uslovi su optimalni, zemljište je dobro navlaženo, samo treba iskoristiti svaki mogući momenat. Interesovanje poljoprivrednika za setvu je uvek veliko na severu Bačke s obzirom da ovde dominiraju ozimi usevi, krmna žita i uljana repica.

– Jedan deo semena ide sa tavana a jedan deo je deklarisan (odnos 50-50). Ove godine, deklarisano seme nije skupo i treba ga koristiti –  savetuje Varga.

– Cena setve je skuplja nego prošle godine. Cene poljoprivrednih proizvoda su na nekom istorijskom maksimumu kao i mineralnih đubriva, prvi put smo doživeli ove godine da se cene uree dnevno menjaju, jučerašnja cena je oko 109 dinara (prošle godine je bila 35 dinara) uz poskupljenje eurodizela.

– Kombajniranje kukuruza je takođe počelo ali kiše i vlaga nisu omogućile da se ovaj posao obavi pravovremeno pa je to još jedan razlog za zastoj u setvi. Tako će u optimalnom roku biti zasejano svega oko 25 odsto pšenice što je manje od ranijih godina. Već od novembra, prinosi počinju da padaju – kaže Varga.

Zabrinjava i to, kaže stručnjak iz Subotice, da je ove godine i jutarnji mraz stigao mnogo ranije od prošle godine.

Izvor: RTV

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300