Počela setva pšenice, cene na istorijskom maksimumu

Zetva psenice
Počela setva pšenice, cene na istorijskom maksimumu

Desetak dana je ostalo do kraja optimalnog roka za setvu pšenice. Samo u oktobru posejano žito ima jedini besplatan uslov za visok rod, ali ove sezone mnogi će ratari zbog vremenskih uslova kasniti. Setvu prate i više cene đubriva i goriva, objavio je RTV. 

– Setva pšenice je počela punom parom pre dva dana u subotičkom ataru i ići će bar do petka za kada je opet najavljena kiša – rekao je direktor Poljoprivredne stanice u Subotici Damir Varga.

Uslovi su optimalni, zemljište je dobro navlaženo, samo treba iskoristiti svaki mogući momenat. Interesovanje poljoprivrednika za setvu je uvek veliko na severu Bačke s obzirom da ovde dominiraju ozimi usevi, krmna žita i uljana repica.

– Jedan deo semena ide sa tavana a jedan deo je deklarisan (odnos 50-50). Ove godine, deklarisano seme nije skupo i treba ga koristiti –  savetuje Varga.

– Cena setve je skuplja nego prošle godine. Cene poljoprivrednih proizvoda su na nekom istorijskom maksimumu kao i mineralnih đubriva, prvi put smo doživeli ove godine da se cene uree dnevno menjaju, jučerašnja cena je oko 109 dinara (prošle godine je bila 35 dinara) uz poskupljenje eurodizela.

– Kombajniranje kukuruza je takođe počelo ali kiše i vlaga nisu omogućile da se ovaj posao obavi pravovremeno pa je to još jedan razlog za zastoj u setvi. Tako će u optimalnom roku biti zasejano svega oko 25 odsto pšenice što je manje od ranijih godina. Već od novembra, prinosi počinju da padaju – kaže Varga.

Zabrinjava i to, kaže stručnjak iz Subotice, da je ove godine i jutarnji mraz stigao mnogo ranije od prošle godine.

Izvor: RTV

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama