Plan EU za smanjenje potrošnje gasa stupa na snagu

Gasovod
gasovod_gasne_cevi

Plan Evropske unije da smanji potrošnju gasa u celom bloku za 15% stupa danas na snagu, nakon objave u ponedeljak u zvaničnom administrativnom glasniku EU. Zemlje članice EU su 5. avgusta zvanično usvojile plan za vanredne situacije koji se odnosi na smanjenje potrošnje gasa, kako bi uštedele gorivo za zimu zbog neizvesnosti s ruskim isporukama, uprkos protivljenju Poljske i Mađarske finalnoj verziji zakona.

S obzirom na neposrednu opasnost po bezbednost snabdevanja gasom koju je izazvala ruska vojna agresija na Ukrajinu, ova uredba treba hitno da stupi na snagu, piše u službenom glasniku 27-članog bloka. Sporazumom se od svih zemalja EU traži da dobrovoljno smanje potrošnju gasa za 15%, pri čemu bi Evropska komisija to mogla da proglasi obavezom u vanrednim okolnostima, mada uz izvesna izuzeća za pojedine zemlje i industrije.

Sve zemlje, osim Mađarske i Poljske, odobrile su sporazum čime je on dobio snagu zakona, objavila je prošle nedelje Češka, koja je trenutni predsedavajući EU. U uredbi se navodi da će zemlje EU „uložiti sve svoje napore” da smanje potrošnju gasa od avgusta ove do marta iduće godine za „najmanje 15 odsto” u odnosu na njihovu prosečnu potrošnju u prethodnih pet godina.

Ako Evropska komisija uoči „ozbiljnu nestašicu gasa” ili se pojavi izuzetno velika potražnja za gasom, može zatražiti od zemalja EU objavu opšte opasnosti u bloku, preneo je Tanjug. Time bi smanjenje potrošnje gasa postalo obavezujuće, uz ograničene izuzetke.

Mađarska, koja je u pregovorima o kupovini dodatnih količina gasa iz Rusije, bila je jedina zemlja koja se usprotivila sporazumu prošle nedelje, dovodeći u pitanje legitimitet pravila EU koja utiču na energetsku bezbednost zemlje. Poljska je takođe bila protiv konačnog zakona, mada je u načelu podržala sporazum. Varšava je ocenila da nedostaje pravni osnov za taj zakon i da bi odluke koje se tiču energetskog miksa zemalja članica trebalo da se donose uz jednoglasno odobrenje svih država EU.

Njihovo protivljenje ipak nije sprečilo usvajanje plana, kojem je bila potrebna podrška najmanje 15 zemalja da bi postao zakon.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300