Pijace, radnje, online prodavnice – Gde kupiti organsku hranu?

povrce_avokado
povrce_avokado

Foto: pixabay

Brz i dinamičan život 21. veka, nedostatak vremena za pripremu obroka, sve veći broj kioska brze hrane negativno utiču na naše zdravlje.

Zdravije alternative, poput voća i povrća koje kupujemo na pijaci često i nisu toliko dobar izbor, zbog korišćenja pesticida, veštačkih đubriva i slično.

Neretko je voće ili povrće koje lepo izgleda najviše tretirano pesticidima, ali kupac teško može da prepozna koji proizvodi su “prskani”.

Sve više kupaca se okreće organskoj hrani.

Prednosti organske hrane

Organska hrana proizvodi se uz korišćenje metoda koje ne uključuju veštačke dodatke koji su u širokoj upotrebi poput pesticida, hemijskih đubriva, veštačkih boja… Ovi proizvodi, takođe, nisu tretirani zračenjem, industrijskim rastvaračima i hemijskim prehrambenim aditivima.

Zbog porasta broja oboljenja povezanih sa ishranom, potreba da znamo šta tačno jedemo postaje sve veća.

Istraživanja su pokazala da se konzumiranjem organske hrane smanjuje nivo toksina u organizmu. Hrana tretirana pesticidima i metalima duže ostaje sveža, ali loše utiče na zdravlje i stvara rizik od raznih opasnih bolesti.

organski proizvod

Prednost organskih namirnica je to što sadrže mnogo više hranljivih sastojaka koji povoljno utiču na naše zdravlje, poput proteina i vitamina C.

Meso je namirnica koja je veoma zastupljena u ishrani u našoj zemlji, a životinje čije meso jedemo su neretko odgajane u lošim uslovima, oboljevaju od raznih bolesti, primaju hormone koji su jako štetni po zdravlje ljudi.

Proizvodnja organskog mesa, zasnovana na biološkom uzgoju životinja, veoma je drugačija od klasične. Životinje ne primaju antibiotike i hormone i hrane se isključivo proizvodima organskog porekla.

Takođe, provode više vremena napolju, dobijaju više svežeg vazduha i prirodnog svetla… Na pašnjacima na kojima pasu koristi se isključivo prirodno đubrivo. Ovaj vid proizvodnje smatra se humanijim, životinje ređe obolevaju, što povoljno utiče na kvalitet mesa. Celokupan proces doprinosi održivom razvoju, kao i zaštiti životne sredine.

Organska proizvodnja u Srbiji

Iz organizacije “Serbia organica” navode da je organska proizvodnja odlična prilika za našu državu, jer potražnja za ovim proizvodima raste iz dana u dan, kako u svetu, tako i u Srbiji.

Da interesovanje za organske proizvode u Srbiji i te kako postoji, pokazuje povećanje broja organskih proizvođača. Površina na kojoj se u Srbiji gaje organski usevi iznosi ukupno 21.000 hektara, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede.

Beleži se i rast izvoza ovih proizvoda. Iz resornog Ministarstva su saopštavali da organska proizvodnja u Srbiji prošle godine prvi put beleži izvoz veći od 40 mil EUR.

Pre tri decenije kompanija “Den Juro” počela je sa proizvodnjom organskog voća u južnoj Srbiji, u okolini Blaca, a to su bili prvi srpski organski proizvodi koji su se izvozili u Evropu.

Sa rastom potražnje, a posebno u poslednjih pet do sedam godina, raste i broj mesta na kojima građani Srbije mogu da kupe organske proizvode.

U Beogradu i drugim gradovima postoji niz specijalizovanih prodavnica organskih proizvoda, tezgi na pijacama na kojima se prodaje ova vrsta namirnica, ali i ogranaka sa organskim proizvodima u većim trgovinskim lancima, onlajn prodavnice…

Istraživanje “Serbia organica” je pokazalo da mlađe (25-35 godina) i osobe srednjih godina (35-50) češće kupuju organske proizvode, dok se ispitanici uzrasta starijeg od 50 godina uglavnom ne odlučuju za kupovinu ovih namirnica. Veliki broj ispitanika je odgovorio da se odlučuje za kupovinu organskih proizvoda u vreme sniženja.

Predstavljamo nekoliko predloga za nabavku organske hrane.

Voce jabuke

Just organic

“Just organic” je prva prodavnica organske hrane u Srbiji, a otvorena je 2013. godine u Beogradu, na Vračaru. Moguća je kupovina u prodavnici, ali i online naručivanje namirnica.

“Just organic” je jedna od vodećih specijalizovanih prodavnica za sertifikovano organsku hranu, sa minimum 95% sertifikovano organskih proizvoda koji čine asortiman od 800 artikala.

U Kursulinoj 5 na Vračaru možete kupiti sveže voće i povrće, smrznute organske proizvode, meso, jaja, mlečne proizvode, ali i žitarice, namaze i grickalice.

Dostava suvog i upakovanog programa moguća je i za sve stanovnike Srbije koji žive van Beograda, putem kurirske službe.

IDEA Organic

U Beogradu, 2017. godine, trgovinski lanac IDEA osnovao je poseban lanac organskih proizvoda, pod nazivom IDEA Organic.

U ovim prodavnicama možete kupiti organske proizvode, ali i bezglutensku, dijetetsku, makrobiotičku i posnu hranu.

U glavnom gradu Srbije danas postoji osam prodavnica IDEA Organic, a u pojedinim objektima je moguća i konsultacija sa nutricionistom, kako biste izabrali najbolje proizvode za sebe i svoju porodicu.

Preko Glovo aplikacije mogu se naručiti proizvodi iz IDEA Organic radnji.

Taljatele sa piletinom i brokolijem

Love organic

Za sve one koje žele da unesu promene u svoju ishranu, ali nemaju dovoljno vremena, tu je “Love Organic”, prva 100% organska kuhinja u Srbiji, u kojoj sebi možete obezbediti kvalitetne obroke.

U ponudi su dnevni kompleti obroka (doručak, ručak, večera i užine), kao i sveže ceđeni sokovi i hrana za bebe.

Namirnice koje se koriste u “Love Organic” kuhinji, uzgajane su na zdravom zemljištu, u ekološki ispravnim uslovima i prema vodećim ekološkim principima. Dostava se vrši na teritoriji Beograda.

Pijaca organske hrane u Bloku 44

Pijaca organske hrane na Novom Beogradu otvorena je 9. jula 2011. godine, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, a u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za razvoj organske proizvodnje “Serbia organica”.

Gotovo 11 godina stanovnici Beograda ovde kupuju zdrave i sveže proizvode direktno od uzgajača, što je najbolji način da se uvere u kvalitet namirnica koje kupuju. Neki od prodavaca otvorili su vrata svojih gazdinstava za kupce, koje mogu da ih posete i tamo lično uberu i kupe voće i povrće.

Ovde organske proizvode prodaju proizvođači iz Subotice, Kikinde, Barajeva, Valjeva, Uba… Grad podržava proizvođače subvencijama, a redovno ih posećuju i inspektori koji nude dodatnu pomoć.

Takođe, i na drugim pijacama postoje tezge na kojima proizvođači organske hrane prodaju svoje proizvode.

dmBio asortiman u dm drogerijama

bio dm_organska hrana

Foto: dm.rs

Organski proizvodi mogu se kupiti i u dm drogerijama, koji su proizvedeni od poljoprivrednih sirovina na bazi ekološkog uzgoja.

U ponudi dmBio asortimana su specijalne vrste hleba, slatkih i slanih namaza, napitaka, čajeva, zamene za mleko od soje, ovsa, badema ili pirinča, ali i proizvodi za bebe bez koncetrata voćnih sokova.

U dm drogerijama možete kupiti i proizvode bez laktoze i glutena, koji su posebno obeleženi. Za one sa manjkom vremena ili one koje ne vole da kuvaju, u ponudi su i gotova jela.

Vratimo se na selo

Grozdje

Vratimo se na selo je online prodavnica, čija su vrata uvek otvorena za sve one koje iz prve ruke žele da vide kako izgleda proizvodnja domaćih specijaliteta u Kuzminu u Vojvodini.

Porodični biznis Vukadinovića počeo je sa rođenjem njihovog prvog deteta, nakon čega su odlučili da se vrate na selo kako bi sami proizvodili zdravu hranu za svoju porodicu.

Ljubav prema zemlji, biljkama i prirodi pokrenula je uspešan posao koji odlikuje gajenje proizvoda bez upotrebe hemijskih preparata i veštačkih đubriva, ali sa puno brige i pažnje.

Svi proizvodi sa imanja porodice Vukadinović brzo i lako dolaze do vaše trpeze, a u ponudi su sveže voće i povrće, meso i jaja, suhomesnati proizvodi, med, džemovi…

Dostava proizvoda na adresu vrši se svake subote u Beogradu, i svake druge subote u Novom Sadu, a plaćanje je prilikom isporuke. Dostava za ostala mesta po Srbiji vrši se putem brze pošte za nekvarljivu robu.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300