Ovogodišnji april najtopliji zabeležen u svetu

fontana_voda_krug

Svet je zabeležio najtopliji april u istoriji, što predstavlja rekordno topli niz od 11 uzastopnih meseci a visoke temperature na kopnu i u moru imaju veliki uticaj na ljude širom sveta, prenosi Beta.

Uglavnom zbog kombinacije događaja El Ninjo i klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom, ovaj globalni toplotni niz podstakao je strah od kršenja pariskih ciljeva ranije nego što se očekivalo.

Prošlog meseca, globalne prosečne površinske temperature bile su 1,6 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka, prema podacima Kopernikove službe za klimatske promene u Evropi.

Ovo je premašilo najambiciozniji cilj postavljen u Pariskom sporazumu, koji je bio je da se površinska temperatura zadrži na 1,5 stepena.

Svetski okeani su bili topliji nego u bilo kom prethodnom aprilu, kažu stručnjaci za klimu. Pored toga, april je produžio trajanje najtoplije 12-mesečne globalne tekuće srednje temperature do sada.

Naučnici obraćaju veliku pažnju na globalne prosečne temperature ovog leta, jer je tokom 2023. do 2024. godine bilo više zagrevanja nego što se očekivalo od kombinacije El Ninja i klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom.

Vrlo je verovatno da će ova godina završiti kao najtoplija ili druga najtoplija godina u istoriji.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300