Otkud škorpije u Beogradu i šta raditi ako ih “sretnemo”

skorpija
skorpija_2

Foto: pixabay/OpenClipart-Vectors

Društvenim mrežama kruže snimci škorpija iz beogradskih zgrada, na Vračaru, Zvezdari, na Karaburmi… Profesor Biološkog fakulteta Aleksandar Ćetković kaže da nema razloga za brigu, jer nisu opasne, i dodaje da to nije neobična pojava.

Kako kaže profesor Biološkog fakulteta Aleksandar Ćetković, one nisu ni malo opasne.

– Imaju određeni otrov, ali on je snage kao ujed pčele, ose… Izuzetno se retko dešava, postoji rizik da je neko alergičan, ali to se toliko retko dešava, da čak nisam čuo ni za takve slučejeve. Mislim praktično da ne postoji nikakav rizik – kaže on za N1.

Ukoliko ih vidimo, savetuje da ih ne diramo prstima, već kaže da ih treba izbaciti – papirom, đubrovnikom…

– To je deo faune Evrope, faune Srbije. Ima desetak vrsta, kod nas žive jedna, možda dve, slične su, male, žive ovde oduvek. Naše su primarno šumske vrste, žive tamo gde lišće pada kad truli, u gradovima je to malo poremećeno – kaže.

Ističe da je dosta retko da se popnu na neki sprat.

– One su u podrumima, traže trulež prirodnog tipa. One uopšte nisu opasne. Ne dešava se nikakva najezda. Možete ih ubiti, možete ih izbaciti, to je kako ko ima odnos. Tu su, ali se toliko retko viđaju. One se kreću, ali mi ih ne vidimo, 30 godina ih nisam video, ali kada biste ih potražili, videli biste ih svuda – kaže.

Ne treba ih suzbijati, kaže, jer nisu opasne.

– Ima drugih organizama koji su neprijatniji. Ovo ne može nikakav problem napraviti, nego kod ljudi izaziva to škorpija, otrovna životinja, opasna… Kad vidite nešto krupnije, nešto žućkasto ili crno, to može biti opasnije, a malo do 2cm, to je ništa – kaže Ćetković.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300