Orao belorepan, mišari, eje močvarice, gavrani – ponovo otrovane ptice

ptice_let

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da su na dve lokacije u blizini Bačkog Petrovca otkrili nove slučajeve masovnog trovanja ptica. Pronađeni su leševi jednog orla belorepana, šest mišara, tri eje močvarice i četiri gavrana.

– Izvinjavamo se pticama što u ljudskim zajednicama žive zli, podmukli, neprosvećeni. Umorni smo od slanja apela i prijava, od pozivanja institucija i vršenja pritiska na njih da najbolje moguće urade posao ne bi li zlo dobilo ime i prezime, a nakon toga i zakonom predviđenu kaznu – navode iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

uginule ptice

Foto: Facebook/ Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Oni dodaju da će najteže biti dočarati deci kako su nekada nebom letele ptice.

– Kada se za par godina budete pitali gde su nestale ptice i zašto je utihnuo poj, setite se da je sve moglo i moralo da bude drugačije. Najteže će biti dočarati deci kako su nekada nebom iznad Srbije ponosno leteli orlovi koje nismo od zla umeli sačuvati – navode u Udruženju.

Na Dan zaštite prirode, 11. aprila, Društvo je objavilo da je kod Kikinde pronađena otrovana jedinka orla krstaša, ptice sa nacionalnog grba Srbije. Samo nekoliko dana kasnije novi podaci o stradanju ptica.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje