Orao belorepan, mišari, eje močvarice, gavrani – ponovo otrovane ptice

ptice_let

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da su na dve lokacije u blizini Bačkog Petrovca otkrili nove slučajeve masovnog trovanja ptica. Pronađeni su leševi jednog orla belorepana, šest mišara, tri eje močvarice i četiri gavrana.

– Izvinjavamo se pticama što u ljudskim zajednicama žive zli, podmukli, neprosvećeni. Umorni smo od slanja apela i prijava, od pozivanja institucija i vršenja pritiska na njih da najbolje moguće urade posao ne bi li zlo dobilo ime i prezime, a nakon toga i zakonom predviđenu kaznu – navode iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

uginule ptice

Foto: Facebook/ Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Oni dodaju da će najteže biti dočarati deci kako su nekada nebom letele ptice.

– Kada se za par godina budete pitali gde su nestale ptice i zašto je utihnuo poj, setite se da je sve moglo i moralo da bude drugačije. Najteže će biti dočarati deci kako su nekada nebom iznad Srbije ponosno leteli orlovi koje nismo od zla umeli sačuvati – navode u Udruženju.

Na Dan zaštite prirode, 11. aprila, Društvo je objavilo da je kod Kikinde pronađena otrovana jedinka orla krstaša, ptice sa nacionalnog grba Srbije. Samo nekoliko dana kasnije novi podaci o stradanju ptica.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300