Održana konstitutivna sednica Komore rudarskih i geoloških inženjera

Rudarske mašine
rudarstvo_masina

Foto: Pexels/Abdul Zreika

Konstitutivna sednica Komore rudarskih i geoloških inženjera održana je 6. avgusta u sedištu Privredne komore Srbije u Beogradu, a njen predsednik Željko Lacmanović je istakao da će Komora raditi na unapređenju rudarstva u Srbiji, koje je, kako je rekao, sada u maloj krizi.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je nakon sednice kojoj je i sama prisustvovala u razgovoru sa novinarima istakla da do danas samo rudarski i geološki inženjeri nisu imali svoju komoru i da će ubuduće 6. avgust biti ne samo Dan rudara Srbije nego i ove inženjerske komore.

– Najvažnije je da se stalno radi ne sebi u struci i u tome će komora pomoći inženjerima – rekla je ministarka.

Navela je da komora već ima 1.000 članova i pozvala inženjere iz ove oblasti koji se još nisu učlanili da to urade.

Mihajlović je istakla da je Srbija veoma bogata mineralnim sirovinama, da to bogatstvo vredi oko 250 milijardi EUR i da je neophodno da se stručno pristupa tome kako će sirovine da se eksploatišu i da se pritom vodi računa o životnoj sredini.

Dodala je i da će se raditi na formiranju Agencije za rudarstvo, kao nezavisnog regulatornog tela.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike i predsednik Upravnog odbora Komore rudarskih i geoloških inženjera Dejan Milijanović je naglasio da je Komora posle fakulteta na kojima su studirali, druga strukovna kuća za inženjere iz ove oblasti.

– Komora mora da pomaže mladim inženjerima da se pravilno razvijaju. Ona će pratiti njihov razvoj a obaveza inženjera jeste da stalno prate dešavanja i dostignuća u svom sektoru – rekao je on.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300