Na Zemlji treba otkriti još 9.000 vrsta drveća

suma

Naučnici su ocenili da je na Zemlji mnogo više vrsta drveća nego što je sada poznato i da još treba otkriti više od 9.000 vrsta, pokazuje studija objavljena 31. januara.

Utvrditi broj vrsta drveća bitno je kako bi se optimizovali i vremenski planirali napori na očuvanju šuma na planeti, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Nacionalne akademije nauka Sjedinjenih Država u čijoj je izradi učestvovalo više desetina naučnika, prenose agencije.

Do danas je popisano oko 64.100 vrsta drveća.

Ali, istraživanje koje se oslanja na potpuniju bazu podataka i na napredniju statističku metodu, pokazuje da je njihov ukupan broj oko 73.300, ili 14% više.

To znači da oko 9.200 vrsta još nije otkriveno.

Ukupno gledano, oko 43% svih vrsta je u Južnoj Americi, zatim dolaze Evroazija (22%), Afrika (16%), Severna Amerika (15%) i Okeanija (11%), navodi se u studiji.

Od polovine do dve trećine svih dosad poznatih vrsta su u tropskim i suptropskim vlažnim šumama na pet kontinenata, ocenjuju naučnici.

U Južnoj Americi je najviše endemskih vrsta (49 posto), koje su prisutne samo na tom kontinentu.

Gubitak šumskih područja s retkim vrstama imaće direktne i možda dugoročne posledice na raznolikost vrsta na svetskom nivou, ističu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje