Morska trava kao saveznik u rešavanju problema plastičnog otpada

Notpla pakovanje
notpla

Foto: Notpla/Instagram

Kada pojedete pomfrit – možete pojesti i pakovanje od kečapa, kada ubacite špagete u ključalu vodu – možete da ubacite i vrećicu u kojoj su bile u šerpu.

Ako vam ovakva uputstva zvuče konfuzno, to je zato što niste čuli za “Notpla”, startap kompaniju sa sedištem u Londonu koja je, umesto plastičnih, patentirala pakovanja za namirnice napravljena od morske trave, piše N1.

Kako piše CNN, proizvodi kompanije “Notpla” se nakon upotrebe razgrađuju, kompostiraju ili ih jednostavno možete pojesti.

Trenutna ponuda uključuje pakovanja za prehrambene namirnice, vodu, pa čak i alkohol, zatim foliju za proizovde koji se čuvaju u špajzu ili kupatilu, poput kafe ili toalet papira, kao i kutije za hranu za poneti u kojima je plastična obloga zamenjena onom od morske trave, zbog čega su u potpunosti biorazgradive.

Karlijn Sibel, direktorka dizajna u Notpli, kaže da je njenom timu priroda poslužila kao inspiracija za pravljenje !idealnog pakovanja”, poput kore voća.

– Kora voća koju oljuštimo će na kraju biti iskorišćena kao hranljivi sastojak u prirodi, ona će se razgraditi i postati deo prirodnog ciklusa – objašnjava ona.

Ovakav pristup ima naročito veliki značaj u današnje vreme, dok svet pokušava da ublaži efekte višedecenijske nekontrolisane proizvonje plastike i stvaranja plastičnog otpada.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u svetu se svake godine proizvede 331 milion tona plastičnog otpada, a procenjuje se da je, od 9,15 milijardi tona plastike proizvedene od početka 1950-tih, oko 60 odsto završilo na otpadima ili u prirodi.

Veliki problem predstavlja i mikroplasitka – sitne čestice koje najčešće nastaju raspadanjem većih komada plastike – koja zagađuje okeane, vazduh i naša tela.

Tokom proteklih nekoliko godina, sve je rasprostranjeniji pokret protiv korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, dok stručnjaci upozoravaju da su ovakvi proizvodi nepotrebni i štetni, a kompanije su pod sve većim pritiskom da obustave njihovu prekomernu upotrebu.

Sve je više zemalja u kojima se uvodi zabrana plastičnih kesa, slamki, pribora za jelo i drugih proizvoda.

– Postaje sve očiglednije koliko veliki problem predstavlja plastika. Proizvođači koriste materijale koji traju hiljadama godina ali se realno koriste svega nekoliko minuta i zatim odbacuju. Ta protivrečnost je nešto što moramo da rešimo – zaključuje Sibel.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300