Ministarstvo: Uprkos evropskoj krizi, energetska situacija u Srbiji stabilna

Dalekovodi
dalekovod_struja

Energetska situacija u Srbiji je stabilna, uprkos krizi na energetskim tržištima u Evropi. Tržište energentima u našoj zemlji je takođe u ovom trenutku stabilno i Srbija će, u uslovima poremećaja koji postoje na globalnom tržištu, biti energetski bezbedna, sa stabilnim snabdevanjem energijom i energentima, i privrede i domaćinstava, zaključeno je na današnjem sastanku Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, na sastanku je rečeno da je neophodno upotrebiti sve mehanizme za očuvanje srpskog energetskog sistema, jer pored globalne energetske krize, na sistem može da utiče i povećanje potrošnje u prvih devet meseci ove godine.

Na sastanku su predstavljeni izveštaji “Srbijagasa”, EPS-a i EMS-a o ispunjenosti skladišta, količini energenata koje se uvoze, projekcijama o potencijalnom uvozu i očekivanja o potrošnji.

Toplane u Srbiji imaju dovoljne količine energenata, a procenat ugovorenih snabdevanja biće dovoljan za isporuku toplotne energije za predstojeću zimsku sezonu.

Na sastanku je rečeno da će biti pokrenut krizni plan radi obezbeđenja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz decembra 2018. godine, kao i da za naredne sastanke budu prikazane sve projekcije u vezi sa kupovinom energije i energenata i planom za obezbeđivanje neophodnih količina.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Republike Srbije, Javnog preduzeća “Srbijagas”, “Elektroprivrede Srbije”, AD “Elektromreže Srbije”, “Naftne industrije Srbije” a. d, Poslovnog udruženja “Toplane Srbije”, Javno komunalnog preduzeća “Beogradske elektrane”, Grada Beograda i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje