Mihajlović sa predstavnicima francuskog EDF o saradnji u procesu energetske tranzicije

EDF i Mihajlovic
EDF i Mihajlovic

Foto: mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom francuske kompanije EDF o mogućnostima za saradnju u procesu energetske tranzicije.

– Srbija je u procesu energetske tranzicije i naš cilj je da do 2050. godine dostignemo karbonsku neutralnost. Put i dinamiku ostvarenja tog cilja utvrdićemo kroz strateške dokumente koji su u procesu izrade, integrisani nacionalni energetsko-klimatski plan i novu strategiju razvoja energetike, u kojima sagledavamo različite scenarije i mogućnosti za korišćenje svih vidova energije, uključujući i nuklearnu. Naš cilj je da budemo energetski bezbedni i imamo održiv energetski miks, a težište u procesu dekarbonizacije biće na obnovljivim izvorima energije i reverzibilnim hidroelektranama – rekla je Mihajlović.

Predstavnici francuske kompanije upoznali su predstavnike Ministarstva sa svojim iskustvom u razvoju energetskih kapaciteta, tehnologijama koje koriste, kao i visokim bezbednosnim standardima u elektranama kojima upravlja EDF.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje