Međunarodni foto konkurs Viki voli Zemlju – Prijave od 15. maja do 15. jula

Koviljsko Petrovaradinski rit
pecanje_koviljsko_petrovaradinski_rit

Koviljsko-petrovaradisnki rit

Međunarodni foto konkurs Viki voli Zemlju, koji se ove godine održava po dvanaesti put, trajaće od 15. maja do 15. jula, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Konkurs su podržali i u organizaciji učestvuju Zavod za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Viki voli Zemlju je međunarodni fotografski konkurs u prikupljanju slobodnih fotografija prirodnih dobara država, sa ciljem povećanja javne svesti o očuvanju prirode i promociji i popularizaciji prirodnih lepota. Prvo takmičenje održano je 2013. godine i do sada je organizovano u više od 50 država sveta. U tom periodu na desetine hiljada učesnika poslalo je 800.000 fotografija.

U Srbiji se takmičenje održava po šesti put. U periodu od 15. maja do 15. jula 2024. takmičari svih nivoa fotografskih veština mogu poslati svoje nove ili stare fotografije, koje prikazuje zaštićeno prirodno dobro, njegov detalj ili bilo koji deo živog sveta u okviru njega. Ove godine prvi put se uvodi i kategorija video-snimak.

Spisak i mapa svih prirodnih dobara koje je moguće fotografisati nalazi se na zvaničnom sajtu wle.rs uz praktična uputstva o pravilima učestvovanja i slanju fotografija. Važno je napomenuti da svaka fotografija mora da sadrži odgovarajući ID prirodnog dobra koji se nalazi na spisku.

Za pobednike takmičenja i najistaknutije učesnike, spremne su vredne nagrade. Najbolje fotografije iz Srbije, nastavljaju učešće na međunarodnom nivou, sa finalistima iz drugih država. Ove godine očekuje se učešće oko 50 država iz celog sveta.

Na globalnom nivou takmičenja, fotografije iz Srbije zabeležile su sjajne rezultate. Tako je fotografija Čedomira Žarkovića, koja prikazuje bigrene kadice Stopića pećine, proglašena najlepšom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra na svetu za 2016. godinu na međunarodnom nivou, a Vladimir Mijailović je sa svojom fotografijom kanjona Rače osvojio 15. mesto. Fotografija Vanje Kovača koja prikazuje ribare na jezeru na Fruškoj gori, osvojila je treće mesto u okviru globalne kampanje Ljudska prava i životna sredina (Human Rights & Environment) 2023. godine, objavio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti putem mejla na info@wle.rs.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300