Manojlović: Ispunjeni zahtevi za prekid blokada, podrška novim protestima

Kreni promeni
Manojlović: Ispunjeni zahtevi za prekid blokada, podrška novim protestima

Foto: Kreni-promeni

Predstavnik pokreta “Kreni-promeni” Savo Manojlović ocenio je danas da je povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i usvajanjem izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ispunjen dogovor vezan za prekid daljih blokada saobraćajnica u Srbiji.

On je u pisanoj izjavi naveo i da podržava odluku dela učesnika građanskih protesta da nastave blokade i iznesu nove zahteve, prvenstveno u vezi poslovanja kompanije “Rio Tinto” u Srbiji, prenosi Beta.

– Ispunjen je dogovor vezan za prekid daljih blokada. Usvojena su oba zahteva. Zakon o eksproprijaciji je povučen. Izmenjen je zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Ovo je jedna dobijena bitka svih građana, koji su učestvovali u njoj. Obećali smo javno da blokade prestaju, ako usvoje zahteve. Mi ne možemo da prekšimo datu reč – naveo je Manojlović.

Dodao je da neće biti najavljenih proslava zbog ispunjenja zahteva dok, kako je rekao, deo saboraca i organizacija koje su podržavale proteste nastavlja borbu.

– Imamo naredni korak. Sve vreme smo insistirali na izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, zato što sada možemo preko narodne inicijative, sakupljanjem 30.000 potpisa, Skupštini Srbije da predložimo propis kojim ćemo onemogućiti dalje iskopavanje litijuma, a o kojem će parlament morati da se izjasni – naveo je Manojlović.

Najavio je da će pokret “Kreni-promeni” u januaru početi da prikuplja potpise za tu inicijativu i pozvao zainteresovane da kao volonteri prikupljaju potpise građana.

– Ovo je bila pokazna vežba. Pratićemo sva dešavanja vezana za iskopavanje litijuma. Nikakve radove nećemo dozvoliti. Srbija nije na prodaju – dodao je Manojlović.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama