Manojlović: Ispunjeni zahtevi za prekid blokada, podrška novim protestima

Kreni promeni
kreni_promeni_2

Foto: Kreni-promeni

Predstavnik pokreta “Kreni-promeni” Savo Manojlović ocenio je danas da je povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i usvajanjem izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ispunjen dogovor vezan za prekid daljih blokada saobraćajnica u Srbiji.

On je u pisanoj izjavi naveo i da podržava odluku dela učesnika građanskih protesta da nastave blokade i iznesu nove zahteve, prvenstveno u vezi poslovanja kompanije “Rio Tinto” u Srbiji, prenosi Beta.

– Ispunjen je dogovor vezan za prekid daljih blokada. Usvojena su oba zahteva. Zakon o eksproprijaciji je povučen. Izmenjen je zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Ovo je jedna dobijena bitka svih građana, koji su učestvovali u njoj. Obećali smo javno da blokade prestaju, ako usvoje zahteve. Mi ne možemo da prekšimo datu reč – naveo je Manojlović.

Dodao je da neće biti najavljenih proslava zbog ispunjenja zahteva dok, kako je rekao, deo saboraca i organizacija koje su podržavale proteste nastavlja borbu.

– Imamo naredni korak. Sve vreme smo insistirali na izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, zato što sada možemo preko narodne inicijative, sakupljanjem 30.000 potpisa, Skupštini Srbije da predložimo propis kojim ćemo onemogućiti dalje iskopavanje litijuma, a o kojem će parlament morati da se izjasni – naveo je Manojlović.

Najavio je da će pokret “Kreni-promeni” u januaru početi da prikuplja potpise za tu inicijativu i pozvao zainteresovane da kao volonteri prikupljaju potpise građana.

– Ovo je bila pokazna vežba. Pratićemo sva dešavanja vezana za iskopavanje litijuma. Nikakve radove nećemo dozvoliti. Srbija nije na prodaju – dodao je Manojlović.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300