Ljubav Evropljana prema cveću pogoršava životne uslove u Keniji

gladiole_cvece

Veliki deo cveća na evropsko tržište stiže iz Kenije, čija se industrija suočava sa optužbama da katastrofalno utiče na izvore vode, upotrebljava hemikalije pogubne po zdravlje i zlostavlja radnike od kojih su 70 odsto žene.

Cvetovi iz Kenije, koja pokriva 40 odsto evropskog tržišta sečenog cveća, transportuju se avionima umotani u plastiku za jednokratnu upotrebu i poređani u toksičnoj peni.

U proizvodnji cveća koristi se hemijski herbicid glifosat, poznati kancerogen koji zagađuje vodene tokove pogoršavajući postojeći nedostatak vode.

I dok evropske kompanija profitiraju, potrošači su nesvesni odakle stiže cveće koje kupuju a radnici i zajednice u Keniji trpe, ustanovili su istraživački novinari sa portala journalismfund.eu, prenosi Beta.

Oni ukazuju da hiljade poljoprivrednih radnika, pritisnutih siromaštvom, rade u užasnim uslovima u industriji cveća, bez adekvatne zaštite radnih prava ili pristupa sindikatima.

Radnice istovremeno kažu da trpe seksualno uznemiravanje i eksploataciju, prenosi journalismfund.eu.

Holandija, svetski centar industrije cveća, (pre)prodaje 50 odsto kenijskog cveća, na evropskom tržištu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300