Kraljevačkim odbornicima ponovo upućena inicijativa za usvajanje moratorijuma na gradnju MHE

reka_voda

Inicijativa Pravo na vodu objavila je da je danas, zajedno sa dve lokalne inicijative, Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, ponovo uputila inicijativu odbornicima Skupštine grada Kraljeva za usvajanje moratorijuma na gradnju malih hidroelektrana (MHE) na planinskim rekama Kraljeva, prenosi Beta.

– Dok reci Studenici preti izgradnja nove MHE, koja bi uništila prirodno, ali i kulturno nasleđe manastira Studenica, ova inicijativa duže od dve godine skuplja prašinu u fiokama gradonačelnika i gradske uprave – navedeno je u saopštenju.

Predstavnica inicijative Pravo na vodu Žaklina Živković izjavila je da je želja da se odbornici novog saziva Skupštine grada Kraljeva podsete na inicijativu za uvođenje moratorijuma na pogubne projekte izgradnje malih hidroelektrana na planinskim rekama Kraljeva.

– Ovo je velika i važna odluka za budućnost zaštite prirode ne samo u Kraljevu već u čitavoj zemlji. Ukoliko se dozvoli dalja gradnja malih hidroelektrana, kakva se između ostalog planira i na reci Studenici, tik uz Rezervat biosfere “Golija-Studenica”, koji predstavlja svetsku prirodnu i kulturnu baštinu, to bi bio poraz ne samo za Kraljevo, već za Srbiju i sve koji cene vrednosti prirode – rekla je Živković.

Podsećaju da je nakon protesta meštana naselja Ušće u demebru 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obećao meštanima da mogu mirno da spavaju i da će reka Studenica biti sačuvana, a da se MHE neće graditi.

– U slučaju reke Studenice i projekta izgradnje male hidroelektrane, za koje smo od predsednika dobili obećanje da će biti obustavljen, papirološki projekat ubrzano napreduje. Osećamo se nasamareno i pušteno niz vodu. Ako se nastavi dalje sa aktivnostima koje dovode do izgradnje MHE, to bi će biti veliki zulum prema narodu ovog kraja, našoj prirodi i istoriji – rekao je predstavnik inicijative Sačuvajmo Studenicu Goran Nikolić.

On je kazao da se apeluje na odbornike da usvoje moratorijum.

Predstavnici inicijative Pravo na vodu zajedno sa odbornicima Lokalnog fronta iz Kraljeva obišli su ovog vikenda i neke od kraljevačkih reka na kojima su već izgrađene MHE, navodeći da su zatekli “katastrofalnu situaciju po vodu i prirodu”, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300