Konkurs za vizuelne umetnike “Balkan bez uglja u 2036. godini”

balkan bez uglja

Foto: czzs.org

Centar za životnu sredinu Banja Luka poziva vizuelne umetnike (grafičke dizajnere, studente umetničkih akademija i fakulteta i sve druge kreativce) da se prijave na javni konkurs za vizuelni prikaz na temu “Balkan bez uglja u 2036. godini”. Konkurs je otvoren do 16. maja 2022. godine.

Zemlje Zapadnog Balkana nalaze se na energetskoj prekretnici. Dekarbonizacija do 2050. godine predstavlja imperativ za postizanje ciljeva iz Zelene agende za Zapadni Balkan. Ovaj proces podrazumeva prelazak ekonomije sa fosilnih goriva na održive obnovljive izvore energije.

Alijansa “Evropa bez uglja” zalaže se za prestanak korišćenja uglja do 2035. godine i prelazak na 100% obnovljivi scenario. Zemlje u Evropi su na pola puta do zatvaranja svojih termoelektrana na ugalj do ovog perioda. Zemlje Zapadnog Balkana su u težoj poziciji, prvenstveno zbog velike zavisnosti od uglja i neplanskog delovanja po pitanju energetske tranzicije.

Osim toga, neupitno je da će u predstojećem periodu doći do oporezivanja emisija ugljen-dioksida (CO2) i u našem regionu. Ukoliko vlade ne preduzmu konkretne korake povodom prestanka korišćenja uglja, takse će drastično uticati na naše živote. Što pre pređemo na proizvodnju energije iz čistih izvora, pre ćemo ostvariti koristi od energetske tranzicije, a negativne posledice po životnu sredinu i celokupno društvo biće umanjene, navedeno je u saopštenju.

Primarni cilj poziva jeste umetnički prikaz vizije energetske budućnosti zemalja Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija).

Vizuelni umetnici će ovim putem na kreativan način predstaviti ličnu viziju navedene problematike. Upravo zbog toga se i postavlja pitanje umetnicima: “Kako vi vidite Balkan u 2036. godini?” Da li nam se crno piše, ili je budućnost ipak svetla?

Vizualizacijom dopiremo do svesti građana, institucija i ostalih interesnih grupa, što je i jedan od ciljeva kampanje.

Konkurs je međunarodnog karaktera i otvoren je za umetnike iz celog sveta.

Stručni žiri će dodeliti tri novčane nagrade: prva nagrada u iznosu od 300 evra, druga nagrada u iznosu od 200 evra i treća nagrada u iznosu od 100 evra.

Tokom juna će biti organizovane izložbe u Banjoj Luci, Beogradu i Sarajevu.

Više informacija o pravilima konkursa možete naći na vebsajtu Centra za životnu sredinu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300