Kažnjen zbog prodaje prepariranih ptica koje su zaštićene vrste

Preparirana velika carska šljuka
velika_carska_sljuka

Velika carska šljuka, Foto: pzzp.rs/ Oliver Fojkar

Odlukom Prekršajnog suda u Somboru, 57-godišnji muškarac iz Sombora, prvostepeno je osuđen na novčanu kaznu od 50.000 dinara zato što je 26. januara 2020. u Somboru, ispred Hale “Mostonga” javno izlagao na tezgi i nudio na prodaju po jedan primerak prepariranih ptica: velike carske šljuke i kopca, koji spadaju u strogo zaštićene vrste divljih životinja, kao i običnog galeba koji spada u zaštićene vrste divljih životinja, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Na osnovu Zakona o zaštiti prirode, zabranjeno je prikrivati, držati, uzgajati, trgovati, izvoziti, prevoziti, otuđivati ili na bilo koji način pribavljati ili javno izlagati životinje uključujući sve njihove derivate i razvojne oblike.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kao staralac strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta divljih životinja na području Vojvodine, pozdravlja odluku Prekršajnog suda u Somboru i ističe da najveći deo naše faune ptica spada u strogo zaštićene vrste, i da je kažnjivo i strogo zabranjeno ne samo njihovo hvgalebatanje i držanje, već i trgovina njihovim preparatima, derivatima i razvojnim oblicima, navedeno je u saopštenju.

Zavod apeluje na građane da ne hvataju ptice, da ne kupuju žive primerke, ni preparate, ali i da ne zatvaraju oči ako primete da ih neko hvata ili drži u kavezima već da to prijave inspekciji zaštite životne sredine ili Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300