Kažnjen zbog prodaje prepariranih ptica koje su zaštićene vrste

Preparirana velika carska šljuka
Kažnjen zbog prodaje prepariranih ptica koje su zaštićene vrste

Velika carska šljuka, Foto: pzzp.rs/ Oliver Fojkar

Odlukom Prekršajnog suda u Somboru, 57-godišnji muškarac iz Sombora, prvostepeno je osuđen na novčanu kaznu od 50.000 dinara zato što je 26. januara 2020. u Somboru, ispred Hale “Mostonga” javno izlagao na tezgi i nudio na prodaju po jedan primerak prepariranih ptica: velike carske šljuke i kopca, koji spadaju u strogo zaštićene vrste divljih životinja, kao i običnog galeba koji spada u zaštićene vrste divljih životinja, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Na osnovu Zakona o zaštiti prirode, zabranjeno je prikrivati, držati, uzgajati, trgovati, izvoziti, prevoziti, otuđivati ili na bilo koji način pribavljati ili javno izlagati životinje uključujući sve njihove derivate i razvojne oblike.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kao staralac strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta divljih životinja na području Vojvodine, pozdravlja odluku Prekršajnog suda u Somboru i ističe da najveći deo naše faune ptica spada u strogo zaštićene vrste, i da je kažnjivo i strogo zabranjeno ne samo njihovo hvgalebatanje i držanje, već i trgovina njihovim preparatima, derivatima i razvojnim oblicima, navedeno je u saopštenju.

Zavod apeluje na građane da ne hvataju ptice, da ne kupuju žive primerke, ni preparate, ali i da ne zatvaraju oči ako primete da ih neko hvata ili drži u kavezima već da to prijave inspekciji zaštite životne sredine ili Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama