Kako se zaštititi od uboda insekta

maslacak_livada
maslacak_livada

Susreti sa različitim insektima mogu narušiti boravak i uživanje na svežem vazduhu, ali i mnogo više od toga-mogu ugroziti vaše i zdravlje vaših najbližih.

Većina uboda insekata uzrokuju samo ograničene promene na koži – svrab ili otok na mestu uboda, koje prolaze bez ikakvih posledica. Međutim, u nekim slučajevima, ubod pčele, ose ili stršljena može izazvati alergijske reakcije opasne po život, dok su komarci potencijalni prenosioci različitih zaraznih bolesti. Takođe, ujed zaraženog krpelja može dovesti do Lajmske bolesti, koja, ukoliko se na vreme ne uoči i ne leči, može imati ozbiljne posledice.

Bilo da ste u vodi, na planinskoj stazi ili u svom dvorištu, divlji svet koji susrećete ima načina da zaštiti sebe i svoju teritoriju, a insekti to čine tako što će vas ubosti ili ujesti. Početni kontakt sa insektom može biti bolan i praćen je reakcijom na otrov koji u kožu ulazi kroz usta ili žaoku insekta. Ukoliko ste ubodeni ili ugriženi, uglavnom možete da vidite ili osetite insekta na vašoj koži tokom napada.

Neki ljudi ne primećuju insekte i nisu svesni uboda ili ugriza, dok se ne pojavi neki od sledećih simptoma i znakova:

 • otok,
 • crvenilo,
 • bol u oštećenoj koži ili mišiću,
 • svrab,
 • osećaj toplote na mestu uboda ili ujeda, ili oko njega,
 • utrnulost ili peckanje u pogođenoj zoni.

osa_insekt

Kako se zaštititi?

Ko je u povećano riziku od uboda i ujeda insekata?

Kontakti sa insektima se ne mogu u potpunosti izbeći i svako od nas može biti uboden ili ujeden. Osobe koje provode više vremena na otvorenom, naročito u ruralnim i šumovitim sredinama, u većem su riziku od ovih neprijatnih situacija.

Deca su u povećanom riziku od uboda insekata jer upravo ona najviše vremena provode napolju kada je lepo vreme, a njihova nemirna priroda ih nagoni da dodiruju insekte, tako da često bivaju ubodena usled svoje radoznalosti i nepromišljenost.

Neka vaše okruženje bude bezbedno

Izbegavajte blizinu mesta na kojima se insekti razmnožavaju i roje – stajaće vode u prirodi (bare, močvare, kanali i sl.) ili dvorištima (bazeni, česme), cvetajuće bašte, kompost, kante i kontejnere za smeće.

Izbegavajte da prolazite ili boravite blizu gnezda insekata – veća je verovatnoća da će vas insekti napasti ukoliko se osete ugroženim, tako da je veoma važno ne dirati njihova gnezda. Mesta gde insekti najčešće prave svoja gnezda i košnice su trulo drveće, panjevi, stare automobilske gume, kante i kontejneri za smeće, ili su gnezda ukopana u zemlju.

Ispraznite posude i isušite nepotrebne barice u vašem dvorištu ili okolini kuće.

Postavite zaštitne mreže na prozore i vrata od dvorišta/ terase, i redovno proveravajte njihovo stanje.

Uklonite gnezda i košnice insekata, naročito u blizini mesta gde deca borave i igraju se.

Gnezda nikada nemojte uklanjati sami, već potražite pomoć stručnjaka za dezinsekciju!

Pažljivo uklonite i sve mrtve insekte jer su njihove žaoke opasne i nakon što insekt ugine.

Pravilno ponašanje je veoma važno

Ukoliko se nađete u neposrednoj blizini opasnog insekta veoma je važno da ostanete smireni i i lagano se udaljite od njega. Ne pokušavajte da ga oterate mahanjem, udarcem, ili da bežite jer će ga buka i nagli pokreti dodatno razdražiti. Veoma je važno da i decu naučite kako da se ponašaju pri susretu sa opasnim insektima.

Vodite računa o odeći i obući

Tokom boravka u prirodi nosite adekvatnu obuću – Iako obuća otvorenih prstiju ili peta, poput sandala ili papuča, pruža veći komfor tokom vrelih letnjih dana, zatvorena obuća poput patika i cipela, pruža znatno bolju zaštitu od insekata.

Prekrijte izložene delove tela. Dugi rukavi i nogavice, čarape i kapa pružaju veći stepen zaštite od svih insekata, naročito kada se krećete kroz visoko rastinje ili travu.

Izbegavajte jarke boje i dezene. Imajte na umu da odeća jarkih boja – poput žute, narandžaste, crvene i roze, i kao i ona cvetnih dezena, veoma privlači insekte, naročito pčele, ose i stršljene, jer je često mogu zameniti za cvet i nehotice vas ubosti. Neutralne boje kao što su bela, zelena i svetle nijanse braon su znatno manje primamljive insektima.

cizme trava

Vodite računa šta jedete i kako čuvate hranu u prirodi

Miris hrane privlači insekte. Slatkiši, sladoled, voće, zaslađena pića, lubenica i tunjevina samo su neke od vrsta namirnica primamljivih insektima. Budite pažljivi kada konzumirate ove i slične namirnice. Hranu i piće pokrijte kada obedujete na otvorenom – ose i pčele mogu ući u otvorene flaše ili limenke iz kojih pijete.

Po povratku iz prirode obavezno se prekontrolišite

Nakon povratka iz prirode, obavezno pregledajte kosu, poglavinu, vrat, pregibe i celokupnu kožu tela svih članova porodice koji su boravili u prirodi, uključujući i krzno kućnih ljubimaca, kako vam ne bi promakao neželjeni gost, poput krpelja. Zamolite nekoga od ukućana da detaljno pregleda i vas.

Oprez i u kolima

Budite oprezni i u saobraćaju, naročito na putovanjima – ukoliko primetite da u predelu kroz koji vozite ima dosta insekata preporuka je da prozore držite zatvorenima. Imajte na umu da insekt može uleteti u kabinu vozila, uznemiriti putnike i dekoncentrisati vozača.

Za neke insekte i doba dana je važno

Trudite se da izbegavate boravak napolju u doba dana kada je aktivnost komaraca najveća (u ranim jutarnjim i večernjim satima).

Repelenti – Dobra zaštita uz veliki oprez

U prodaji se nalaze brojna sredstva, tzv. repelenti, koja direktnim nanošenjem na kožu (sprejevi, losioni, maramice, i sl.) ili isparavanjem (tablete, tečnosti i sl.) odbijaju različite insekte, pre svega komarce, sa tela ili iz prostorija u kojima se boravi. Prilikom kupovine ovih proizvoda morate, pored njihove efikasnosti, uzeti u obzir i njihovu potencijalnu škodljivost, naročito kada su u pitanju bebe i mala deca, kod kojih su koža i disajni putevi osetljiviji.

Prva kabina za samouslužno nanošenje sredstva protiv komaraca na Adi Ciganliji – SRDA

Kako biste rizik od upotrebe ovih sredstava sveli na minimum, poželjno je da se pridržavate sledećeg:

 • Pre kupovine repelenata, naročito kada su vaša deca u pitanju, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom koji vam mogu preporučiti sredstvo najmanje rizično za uzrast vašeg deteta.
 • Pre upotrebe detaljno proučite i pridržavajte se uputstva proizvođača o korišćenju.
 • Naročito obratite pažnju na: starosnu granicu iznad koje je upotreba dozvoljena, vrstu insekata koje odbija i maksimalan dozvoljeni broj nanošenja u toku dana.
 • Imajte na umu da sredstva pružaju zaštitu različite dužine trajanja – od 2 do 8 sati, kao i da ona sredstva koja pružaju dužu zaštitu imaju više aktivne supstance koja može biti škodljiva po vas i vaše ukućane.
 • Preparat treba blago naneti na kožu (ne utrljavati), u dozi preporučenoj od strane proizvođača. Deci mlađoj od 10 godina nemojte dozvoljavati da sami nanose sredstva za zaštitu od insekata.

Sprejeve koristite na otvorenom, nikako u zatvorenom kupatilu ili bilo kom prostoru bez adekvatne ventilacije.

Sredstvo nikada nemojte nanositi na iritiranu kožu, kožu pocrvenelu od sunca, niti na otvorene rane ili posekotine!

Nemojte davati deci da drže ova sredstva i nemojte im mazati dlanove i prste, jer ga slučajno mogu utrljati u oči ili usta.

Vodite računa da sredstvo ne upadne u oči. Ukoliko se to dogodi, oči odmah isperite vodom.

Sredstvo nanosite samo na kožu koja nije pokrivena odećom. Možete ga naneti i na odeću, ali ga nemojte nanositi ispod odeće.

Ova sredstva nisu vodootporna, tako da ih treba naneti svaki put nakon boravka u vodi, ukoliko postoji potreba za zaštitom od insekata.

Kada vam zaštita od insekata više nije potrebna – delove tela na koje ste naneli sredstvo obavezno operite vodom i sapunom.

Kod dece mlađe od šest meseci najbezbednija zaštita je mreža protiv insekata koja se može postaviti na kolevku ili kolica.

U  slučaju alergijske reakcije na neko od ovih sredstava,taj deo tela odmah isperite vodom i potražite medicinsku pomoć. Sa sobom obavezno ponesite i sredstvo koje ste naneli, kako bi lekar mogao da vam propiše adekvatnu terapiju.

Šta da radite ukoliko je došlo do uboda insekta?

 • Budite smireni ili umirite osobu koju je insekt ubo.
 • Pažljivo uklonite žaoku tupim predmetom (npr. tupom stranom noža). Ovo je važno učiniti što pre, pošto žaoka nastavlja da ispušta otrov sve dok god je u koži.
 • Mesto uboda isperite vodom i sapunom.
 • Postavite hladnu oblogu (npr. led obmotan tkaninom) na mesto uboda, kako biste umanjili bol i otok, koji najčešće nastaju. Držite oblogu 10 -15 minuta, i nikada ne stavljajte led direktno na kožu.
 • Ukoliko je moguće izdignite ubodeni deo tela, kako bi se otok smanjio.
 • Nemojte se češati jer time povećavate rizik od nastanka infekcije.
 • Nakon pojave lokalnih promena, potrebno je da u narednim satima pažljivo pratite opšte stanje, kako biste na vreme uočili eventualnu pojavu ozbiljne alergijske reakcije.
 • Izbegavajte nanošenje preparata iz kućne radinosti (poput sirćeta, ulja ili sode bikarbone) na oštećeni deo tela.
 • Većina ujeda i uboda se zaceli nakon nekoliko dana. Pratite znakove moguće infekcije i obavezno se obratite lekaru ukoliko vam se stanje pogorša ili se rana ne zaceli ni posle par sedmica.
 • Ukoliko u danima posle ujeda uli uboda insekta osetite simptome slične gripu, obratite se vašem izabranom lekaru.

U slučaju da primetite simptome i znake ozbiljne alergijske reakcije, ili ako ste ubodeni u usta, nos, ždrelo, ili ste opasnog insekta progutali ili udahnuli, odmah pozovite službu hitne medicinske pomoći (194) i organizujte transport do prve zdravstvene ustanove (ambulante, doma zdravlja, bolnice).

Simptomi i znaci koji zahtevaju nedoložnu medicinsku pomoć:

 • Oticanje lica, usana, očnih kapaka, ili jezika
 • Teškoće sa disanjem
 • Mučnina, povraćanje
 • Grčevi u mišićima
 • Ubrzan rad srca
 • Simptomi groznice
 • Dezorijentisanost
 • Gubitak svesti

Uklanjanje krpelja

Ukoliko ste primetili prisustvo krpelja na vašoj ili koži vašeg deteta, potrebno je da se krpelj ukloni na stručan način i što pre (u toku prva 24 časa), kako bi se smanjila verovatnoća infekcije uzročnikom Lajmske bolesti. Preporuka je da se krpelji uklanjaju u zdravstvenim ustanovama (ambulanta, dom zdravlja i dr.), gde ćete dobiti i ostale potrebne savete.

Na krpelja koji nije odstranjen ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva (alkohol, benzin, aceton i sl.).

Krpelj se uklanja na sledeći način:

 1. Krpelj se pincetom uhvati što bliže koži, bez kidanja ili gnječenja njegovog tela.
 2. Prvo se pinceta blago povuče ka gore, kako bi se krpelj odigao od kože, a potom se krpelj polako izvuče iz kože.
 3. Ubodno mesto se nakon izvlačenja krpelja dezinfikuje.

U slučaju da ste sami pokušali da odstranite krpelja (bilo da ste ga odstranili u celosti ili delimično), obavezno se obratite lekaru.

Izvor: Gradski zavod za javno zdravlje Beograd/Publikacija “Najčešće vrste povreda i kako ih sprečiti”

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300