Kako se pripremiti za boravak u prirodi

carska bara novac za projekat
carska_bara_3

Carska bara

Povodom Svetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine, koji se obeležava još od 1972. godine, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF je objavila priručnik “Kako se pripremiti za boravak u prirodi”.

– Istraživanja pokazuju da učenje van učionice, koje je jedna od ključnih odrednica obrazovanja za zaštitu životne sredine, podstiče unutrašnju motivaciju za učenje kod dece i mladih, što je ključni faktor koji doprinosi većim akademskim postignućima i razvijanju samostalnosti. Da bi boravak u prirodi bio opušten, a u isto vreme i fokusiran na određenu temu, neophodno je uložiti malo vremena i u njegovu pripremu. Dobra priprema nam daje osećaj sigurnosti, opuštenosti i omogućava da svoju pažnju usmerimo prirodnom okruženju u kom se nalazimo, da ga istražujemo i upoznajemo – objašnjava koordinatorka za edukaciju u WWF Adria Jovana Dragić Mej.

Ovaj dan se obeležava 26. januara kako bi se ukazalo na značaj obrazovanja koje omogućava pojedincima da istražuju stanje životne sredine, identifikuju ekološke probleme i aktivno se uključe u njihovo rešavanje. Obrazovanje o životnoj sredini stvara ekološki osvešćene i aktivne građane koji se zalažu za očuvanu i zdravu životnu sredinu. To je jedan od razloga što je WWF Adria još 2016. počela sa sprovođenjem edukacije na temu zaštite životne sredine, kroz Akademiju za prirodu i stručne obuke sa vaspitačima i nastavnicima.

Značaj obrazovanja na ovu važnu temu prepoznat je i na globalnom nivou, zbog čega je UNESCO odredio da ekološko obrazovanje mora biti osnovna komponenta nastavnih planova i programa do 2025. godine.

Zanimljvu publikaciju možete besplatno preuzeti na linku

Kako se pripremiti za boravak u prirodi

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300