Kako se pripremiti za boravak u prirodi

carska bara novac za projekat
Kako se pripremiti za boravak u prirodi

Povodom Svetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine, koji se obeležava još od 1972. godine, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF je objavila priručnik “Kako se pripremiti za boravak u prirodi”.

– Istraživanja pokazuju da učenje van učionice, koje je jedna od ključnih odrednica obrazovanja za zaštitu životne sredine, podstiče unutrašnju motivaciju za učenje kod dece i mladih, što je ključni faktor koji doprinosi većim akademskim postignućima i razvijanju samostalnosti. Da bi boravak u prirodi bio opušten, a u isto vreme i fokusiran na određenu temu, neophodno je uložiti malo vremena i u njegovu pripremu. Dobra priprema nam daje osećaj sigurnosti, opuštenosti i omogućava da svoju pažnju usmerimo prirodnom okruženju u kom se nalazimo, da ga istražujemo i upoznajemo – objašnjava koordinatorka za edukaciju u WWF Adria Jovana Dragić Mej.

Ovaj dan se obeležava 26. januara kako bi se ukazalo na značaj obrazovanja koje omogućava pojedincima da istražuju stanje životne sredine, identifikuju ekološke probleme i aktivno se uključe u njihovo rešavanje. Obrazovanje o životnoj sredini stvara ekološki osvešćene i aktivne građane koji se zalažu za očuvanu i zdravu životnu sredinu. To je jedan od razloga što je WWF Adria još 2016. počela sa sprovođenjem edukacije na temu zaštite životne sredine, kroz Akademiju za prirodu i stručne obuke sa vaspitačima i nastavnicima.

Značaj obrazovanja na ovu važnu temu prepoznat je i na globalnom nivou, zbog čega je UNESCO odredio da ekološko obrazovanje mora biti osnovna komponenta nastavnih planova i programa do 2025. godine.

Zanimljvu publikaciju možete besplatno preuzeti na linku

Kako se pripremiti za boravak u prirodi

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama