Kako je nastala “Srbijanka” – Od jedinstvene čokolade do prodavnice slatkiša u Staroj Pazovi

Čokolada “Srbijanka” za samo dve godine postala je prepoznatljiv, jestiv suvenir. Turisti i naši ljudi koji žive u inostranstvu sa zadovoljstvom kupuju ovaj slatki proizvod. Jedinstvenu čokoladu reljefnog oblika Srbije osmislio je mašinski inženjer Emin Čaušević.
Mladi preduzetnik iz Stare Pazove radio je kod oca u alatnici, koja više od tri i po decenije proizvodi mašine za kalupe u konditorskoj industriji.
– Tata je od 1985. godine počeo da sarađuje sa konditorskom industrijom gde smo prvo radili valjke za keks i kalupe za čokolade. I danas radimo za sve naše proizvođače keksa i čokolada – kaže Čaušević na početku razgovora za portal Srda.
Ideju za reljefni oblik Srbije dobio je dok je za druge proizvođače pravio jednostavne pravougaone oblike za čokoladu.
– U Srbiji niko nije razmišljao da malo promeni oblik standardne kocke čokolade. Naši alati su kvalitetni i sa njima zaista mogu da se dobiju različiti oblici. Želeo sam da dokažem, da osim neobičnog, krivudavog oblika, može da se izvede i željeni reljef čokolade – priča naš sagovornik.
Međutim, njegova ideja nije bila interesantna velikim proizvođačima, pa je zato odlučio da sam realizuje biznis ideju. Za samo dve godine, nema države u svetu gde se nije pojela “Srbijanka”.
– Ime proizvoda nastalo je neobičnim spletom okolnosti. Danima sam u alatnici radio na pravljenju kalupa, kada je iznenada ušao otac i onako, u prolazu, šeretski me pita – “da li si konačno napravio onu tvoju Srbijanku”. To mi se na prvu loptu svidelo i pokazalo se da je odlično, prepoznatljivo ime za brend – nastavlja Emin.
Dizajn kutije, koja izgleda kao knjiga, osmislila je Eminova sestra Alma. Na poleđini se nalaze poznati srpski naučnici i kratka priča o prvoj srpskoj fabrici čokolade “Šonda”.
Čokolada se proizvodi u dva proizvodna pogona – u Beogradu i u Bačkom Petrovom Selu.
Prve dve godine, glavni kupci “Srbijanke” su bili strani turisti i naši ljudi koji žive u inostranstvu. Oni su “Srbijanku” pazarili na aerodromu i vinotekama. Kupci ovog jestivog suvenira su i razna privatna i državna preduzeća, ministarstva, opštine…
Prodavnica slatkiša u Staroj Pazovi
Naš sagovornik je nedavno otvorio prodavnicu slatkiša “Srbijanka” u Staroj Pazovi.
– Želeo sam da u svojoj rodnoj Pazovi otvorim prvu prodavnicu. Tu uz svojih šest proizvoda, prodajem i robu drugih proizvođača. Slatkiši iz Irana su pravi hit – objašnjava Čaušević, dodajući da njegovi proizvodi mogu da se kupe onlajn preko njihove Instagram stranice.
Kakao iz Perua, sirovine iz Švajcarske i Švedske
Za “Srbijanku” Čaušević tvrdi da je napravljena od vrhunske čokolade, koja se može meriti sa najpoznatijim svetskim brendovima. Kakao je iz Perua, a prerađena sirovina se uvozi iz Švajcarske i Švedske.
– Naše čokoladne poslastice pravimo ručno od pažljivo odabranih sastojaka – najfinije čokolade sa visokim sadržajem kakaoa, sveže samlevenih orašastih plodova, voća, aromatičnih začina i najkvalitetnijih eteričnih ulja. Svi sastojci su prirodni i visokokvalitetni, bez veštačkih aroma i konzervansa – objašnjava Čaušević.
Da bi kvalitet robe bio dobar, u kutiji osim odgovarajućeg kalupa se nalazi i troslojni papir koji čuva temperaturu “Srbijanke” i štiti proizvod od dodira sa vazduhom.
Do kraja 2022. pet novih proizvoda
“Choco world” iz Stare Pazove na tržište je izašao sa šest proizvoda. Osim dve vrste “Srbijanke” (mlečna i punjena džemom od šljiva), na rafovima se nalazi “čokolada od kilo”, čokolada sa pistaćima, čokolada bez šećera, mlečne čokolade, kao i čokolade sa svim vrstama dražeea.
– Do Nove godine planiramo da kupcima ponudimo još pet novih proizvoda – proteinsku i toplu čokoladu, kao i tri nove vrste mlečnih čokolada – najavljuje naš sagovornik.
Tagovi
Choco world čokolada čokolada bez šećera čokolada sa pistaćima Emin Čaušecić mlečna čokolada Srbijanka SRDA Preporučuje