Kako je nastala “Srbijanka” – Od jedinstvene čokolade do prodavnice slatkiša u Staroj Pazovi

srbijanka cokolada
srbijanka cokolada

Čokolada “Srbijanka” za samo dve godine postala je prepoznatljiv, jestiv suvenir. Turisti i naši ljudi koji žive u inostranstvu sa zadovoljstvom kupuju ovaj slatki proizvod. Jedinstvenu čokoladu reljefnog oblika Srbije osmislio je mašinski inženjer Emin Čaušević.

Mladi preduzetnik iz Stare Pazove radio je kod oca u alatnici, koja više od tri i po decenije proizvodi mašine za kalupe u konditorskoj industriji.

– Tata je od 1985. godine počeo da sarađuje sa konditorskom industrijom gde smo prvo radili valjke za keks i kalupe za čokolade. I danas radimo za sve naše proizvođače keksa i čokolada – kaže Čaušević na početku razgovora za portal Srda.

Ideju za reljefni oblik Srbije dobio je dok je za druge proizvođače pravio jednostavne pravougaone oblike za čokoladu.

srbijanka cokolada

– U Srbiji niko nije razmišljao da malo promeni oblik standardne kocke čokolade. Naši alati su kvalitetni i sa njima zaista mogu da se dobiju različiti oblici. Želeo sam da dokažem, da osim neobičnog, krivudavog oblika, može da se izvede i željeni reljef čokolade – priča naš sagovornik.

Međutim, njegova ideja nije bila interesantna velikim proizvođačima, pa je zato odlučio da sam realizuje biznis ideju. Za samo dve godine, nema države u svetu gde se nije pojela “Srbijanka”.

– Ime proizvoda nastalo je neobičnim spletom okolnosti. Danima sam u alatnici radio na pravljenju kalupa, kada je iznenada ušao otac i onako, u prolazu, šeretski me pita – “da li si konačno napravio onu tvoju Srbijanku”. To mi se na prvu loptu svidelo i pokazalo se da je odlično, prepoznatljivo ime za brend – nastavlja Emin.

Dizajn kutije, koja izgleda kao knjiga, osmislila je Eminova sestra Alma. Na poleđini se nalaze poznati srpski naučnici i kratka priča o prvoj srpskoj fabrici čokolade “Šonda”.

srbijanka_ emin causevic

Čokolada se proizvodi u dva proizvodna pogona – u Beogradu i u Bačkom Petrovom Selu.

Prve dve godine, glavni kupci “Srbijanke” su bili strani turisti i naši ljudi koji žive u inostranstvu. Oni su “Srbijanku” pazarili na aerodromu i vinotekama. Kupci ovog jestivog suvenira su i razna privatna i državna preduzeća, ministarstva, opštine…

Prodavnica slatkiša u Staroj Pazovi

Naš sagovornik je nedavno otvorio prodavnicu slatkiša “Srbijanka” u Staroj Pazovi.

– Želeo sam da u svojoj rodnoj Pazovi otvorim prvu prodavnicu. Tu uz svojih šest proizvoda, prodajem i robu drugih proizvođača. Slatkiši iz Irana su pravi hit – objašnjava Čaušević, dodajući da njegovi proizvodi mogu da se kupe onlajn preko njihove Instagram stranice.

Kakao iz Perua, sirovine iz Švajcarske i Švedske

Za “Srbijanku” Čaušević tvrdi da je napravljena od vrhunske čokolade, koja se može meriti sa najpoznatijim svetskim brendovima. Kakao je iz Perua, a prerađena sirovina se uvozi iz Švajcarske i Švedske.

– Naše čokoladne poslastice pravimo ručno od pažljivo odabranih sastojaka – najfinije čokolade sa visokim sadržajem kakaoa, sveže samlevenih orašastih plodova, voća, aromatičnih začina i najkvalitetnijih eteričnih ulja. Svi sastojci su prirodni i visokokvalitetni, bez veštačkih aroma i konzervansa – objašnjava Čaušević.

Da bi kvalitet robe bio dobar, u kutiji osim odgovarajućeg kalupa se nalazi i troslojni papir koji čuva temperaturu “Srbijanke” i štiti proizvod od dodira sa vazduhom.

Do kraja 2022. pet novih proizvoda

“Choco world” iz Stare Pazove na tržište je izašao sa šest proizvoda. Osim dve vrste “Srbijanke” (mlečna i punjena džemom od šljiva), na rafovima se nalazi “čokolada od kilo”, čokolada sa pistaćima, čokolada bez šećera, mlečne čokolade, kao i čokolade sa svim vrstama dražeea.

– Do Nove godine planiramo da kupcima ponudimo još pet novih proizvoda – proteinsku i toplu čokoladu, kao i tri nove vrste mlečnih čokolada – najavljuje naš sagovornik.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300