Izgradnja gasovoda Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin do marta 2023.

gasovod Kopaonik
Kopaonik Gasovod

Foto: mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da očekuje da izgradnja razvodnog gasovoda Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin bude završena u martu iduće godine i najavila da će Ministarstvo nastaviti da prati kako teku radovi.

– Kad smo 28. februara obilazili radove na ovom gasovodu zatekli smo na gradilištu četiri radnika i nijednu mašinu, a danas je na terenu 195 radnika i više od 80 mašina. Tada je bilo zavareno 12 kilometara cevi, i to za godinu i po dana, a sada je zavareno 60 km, a 80 km je još dopremljeno na trasu. Ministarstvo je tu za svaku pomoć, ali je važno da i investitor bude mnogo više prisutan na terenu. Ako mogu ja da budem na terenu, može i „Srbijagas“ – rekla je Mihajlović posle obilaska radova na Kopaoniku.

– Očekujemo da ovaj gasovod vredan 52 miliona EUR bude završen kako je i planirano, u martu iduće godine, ali je važno da se ne kasni i na drugim projektima na kojima radi „Srbijagas“, u Vranju, Paraćinu, Loznici, Valjevu, a koji su vredni oko 250 miliona EUR – rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da će gradnja ovog gasovoda, osim toga što je važna za energetsku bezbednost, doprineti i očuvanju životne sredine, jer će omogućiti da se na Kopaoniku oko 30 odsto uglja, mazuta i lož ulja zameni prirodnim gasom, a da će u budućnosti moći da bude korišćen i za transport vodonika.

– Inspekcija je često obilazila ovaj projekat, kao što radimo i na projektu gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će takođe biti završena iduće godine – rekla je ona.

Predsednica opštine Brus Valentina Milosavljević rekla je da je projekat izgradnje razvodnog gasovoda važan ne samo za opštinu Brus, nego i za okolne opštine, i da će korišćenje doprineti očuvanju životne sredine.

Načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić rekao je da je gasovod važan za Rasinski i Raški okrug jer će obezbediti sigurno snabdevanje gasom, mogućnost da domaćinstva pređu na ovaj energent, te da je važan za energetsku stabilnost i smanjenje zagađenja.

Izvršni direktor Operatora distributivnog sistema u JP „Srbijagas“, Milan Zdravković, rekao je da je gasovod dug 116 kilometara i da će njegova izgradnja omogućiti prelazak oko 30.000 domaćinstava u opštinama kroz koje prolazi na prirodni gas.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300