Izgradnja gasovoda Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin do marta 2023.

gasovod Kopaonik
Kopaonik Gasovod

Foto: mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da očekuje da izgradnja razvodnog gasovoda Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin bude završena u martu iduće godine i najavila da će Ministarstvo nastaviti da prati kako teku radovi.

– Kad smo 28. februara obilazili radove na ovom gasovodu zatekli smo na gradilištu četiri radnika i nijednu mašinu, a danas je na terenu 195 radnika i više od 80 mašina. Tada je bilo zavareno 12 kilometara cevi, i to za godinu i po dana, a sada je zavareno 60 km, a 80 km je još dopremljeno na trasu. Ministarstvo je tu za svaku pomoć, ali je važno da i investitor bude mnogo više prisutan na terenu. Ako mogu ja da budem na terenu, može i „Srbijagas“ – rekla je Mihajlović posle obilaska radova na Kopaoniku.

– Očekujemo da ovaj gasovod vredan 52 miliona EUR bude završen kako je i planirano, u martu iduće godine, ali je važno da se ne kasni i na drugim projektima na kojima radi „Srbijagas“, u Vranju, Paraćinu, Loznici, Valjevu, a koji su vredni oko 250 miliona EUR – rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da će gradnja ovog gasovoda, osim toga što je važna za energetsku bezbednost, doprineti i očuvanju životne sredine, jer će omogućiti da se na Kopaoniku oko 30 odsto uglja, mazuta i lož ulja zameni prirodnim gasom, a da će u budućnosti moći da bude korišćen i za transport vodonika.

– Inspekcija je često obilazila ovaj projekat, kao što radimo i na projektu gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će takođe biti završena iduće godine – rekla je ona.

Predsednica opštine Brus Valentina Milosavljević rekla je da je projekat izgradnje razvodnog gasovoda važan ne samo za opštinu Brus, nego i za okolne opštine, i da će korišćenje doprineti očuvanju životne sredine.

Načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić rekao je da je gasovod važan za Rasinski i Raški okrug jer će obezbediti sigurno snabdevanje gasom, mogućnost da domaćinstva pređu na ovaj energent, te da je važan za energetsku stabilnost i smanjenje zagađenja.

Izvršni direktor Operatora distributivnog sistema u JP „Srbijagas“, Milan Zdravković, rekao je da je gasovod dug 116 kilometara i da će njegova izgradnja omogućiti prelazak oko 30.000 domaćinstava u opštinama kroz koje prolazi na prirodni gas.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje