Evropska komisija predstavila hitne mere za jačanje industrije energije vetra

vetrenjace vetropark
vetrenjace_vetropark

Evropska komisija predstavila je paket za energiju vetra koji treba da pomogne da se osigura prelazak na čistu energiju, održi industrijska konkurentnost i učvrsti evropska pozicija na čelu sektora energije vetra, prenosi Beta.

U saopštenju EK se navodi da je za postizanje cilja da udeo obnovljivih izvora bude najmanje 42,5% potrebno znatno povećanje instalisanog kapaciteta za energiju vetra, uz očekivani rast sa 204 gigavata 2022. na više od 500 gigavata 2030. godine.

Sektor energije vetra se suočava sa brojnim izazovima, kao što su nedovoljna i nesigurna potražnja, sporo i složeno izdavanje dozvola, nemogućnost pristupa sirovinama, visoka inflacija i cena sirovina, dizajn nacionalne podrške, pritisak međunarodnih konkurenata i rizici u pogledu dostupnosti kvalifikovane radne snage.

– Akcioni plan doprineće održavanju zdravog i konkurentnog lanca snabdevanja energijom vetra s jasnim i sigurnim portfeljom projekata, čime će privući potrebna finansijska sredstva i takmičiti se pod jednakim uslovima na globalnom nivou – saopštila je Komisija.

Među merama koje predviđa akcioni plan jeste brže izdavanje dozvola i povećanje predvidljivosti kako bi se ubrzali novi projekti.

Iako je 2022. dodato rekordnih 16 GW vetroelektrana, što je 47% više nego 2021, to je i dalje daleko od 27GW godišnje koliko je potrebno za dostizanje cilja koje je EU postavila u pogledu obnovljivih izvora do 2030.

Komisija će pokrenuti inicijativu Accele-RES koja ima za cilj da ubrza primenu revidiranih pravila EU o obnovljivoj energiji i staviti veći naglasak na digitalizaciju postupaka izdavanja dozvola i tehničku pomoć državama članicama.

Jedan od fokusa akcionog plana je na poboljšanju oblikovanja aukcija za nove kapacitete za proizvodnju energije vetra, sa “dobro osmišljenim i objektivnim kriterijumima kojima se nagrađuje oprema sa višom dodatnom vrednošću i osigurava potpuna i pravovremena realizacija projekata”.

Kako bi se ubrzala ulaganja i finansiranje proizvodnje energije iz vetra u Evropi, Komisija će olakšati pristup finansijskim sredstvima EU, između ostalog putem inovacionog fonda, dok će Evropska investiciona banka staviti na raspolaganje garancije za smanjenje rizika.

Komisija će takođe pomno pratiti moguće nepoštene trgovinske prakse od kojih koristi imaju strani proizvođači energije vetra i nastaviće da koristi trgovinske sporazume kako bi olakšala pristup stranim tržištima.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300