EU za Zelenu agendu u Srbiji – Inicijativa za nova rešenja u oblasti životne sredine vredna 8 mil EUR

zimzeleno_drvo
zimzeleno_drvo

Danas su predsednica Vlade Ana Brnabić i ambasador Evropske unije (EU) u Republici Srbiji Emanuele Žiofre predstavili novu inicijativu vrednu 8 mil EUR, kako bi se podstakla “zelena” transformacija privrede i društva.

Prema rečima ambasadora Žiofrea, Srbija je usvojila Deklaraciju Zelene agende u oktobru 2020. na Konferenciji u Sofiji i obavezala se da će sprovoditi svoje akcije kroz Regionalni akcioni plan koji je usvojen na samitu u Sloveniji, u oktobru 2021. Projekat “EU za Zelenu agendu u Srbiji – počnite, preduzmite akciju, proširite” podržaće Srbiju u sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan.

– Ovaj novi projekat stiže u pravo vreme, nekoliko nedelja nakon što su države članice EU potvrdile otvaranje pregovora za klaster koji, između ostalog, pokriva i energetska pitanja i zaštitu životne sredine. To nam daje dobru motivaciju da proširimo akcije na svim frontovima i učinimo sve što možemo da se u Srbiji primeni EU zakonodavstvo u ovoj oblasti – rekao je Žiofre.

Nova dvogodišnja inicijativa EU i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) realizuje se u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), i Evropskom investicionom bankom (EIB).

– Pomoći ćemo Srbiji da unapredi strategije i politike, preduzme konkretne akcije i poveća investicije za zelenu transformaciju, posebno u oblastima dekarbonizacije (smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva), smanjenja zagađenosti vazduha, vode i zemljišta, cirkularne ekonomije, poljoprivrede i proizvodnje hrane, kao i zaštite biodiverziteta. Ovo su sjajne vesti i srećan sam što možemo da pokažemo da našu stvarnu posvećenost i angažovanje – dodao je Žiofre.

Stalna predstavnica UNDP-a Fransin Pikap je izjavila da će tokom ovog projekta biti podržano najmanje 23 zelene investicije koje su najinovativnije i imaju najveće očekivane efekte.

– Da bismo pokrenuli zelenu tranziciju u Srbiji – svi moramo da se uključimo, ne samo nacionalne i lokalne vlasti, već i javna i privatna preduzeća, banke, nevladine organizacije, naučno–istraživačke institucije i građani i građanke. UNDP će objaviti osam poziva za inovativna rešenja u svim oblastima u okviru Zelene agende. Pozivamo sve koji žele da doprinesu pozitivnim promenama i pomognu da privreda Srbije postane konkurentnija, životna sredina čistija i zdravija za sadašnje i buduće generacije – da se prijave na naše konkurse koji kreću već krajem februara – najavila je Pikap.

potpisivanja ugovora Zelena aagenda za Srbiju

Foto: UNDP

Nova inicijativa pomoći će Srbiji da ispuni ciljeve iz Sporazuma o klimi iz Pariza, i usaglasi se sa pravnim tekovinama EU u svih pet oblasti obuhvaćenih EU Zelenom agendom za Zapadni Balkan

– Švedska je dugoročno posvećena tome da podrži put Srbije u EU. Kao država članica EU i vodeći donator u oblasti životne sredine i klime, sa zadovoljstvom se pridružujemo ovoj inicijativi. “EU za Zelenu agendu u Srbiji” će doprineti da se postave visoki ekološki standardi za poboljšanje životne sredine i kvaliteta života, podstaknu poslovne investicije i inovacije, donoseći iskustva i ekspertize EU, kao i pokretanju inkluzivnog dijaloga i širokog učešća različitih delova društva o konkretnim rešenjima za poboljšanje kvaliteta vazduha i bolje upravljanje vodama i otpadom – izjavila je ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

Šef regionalnog predstavništva EIB-a za Balkan, Alessandro Bragonzi, rekao je da se održivi razvoj i ambiciozni klimatski ciljevi mogu postići samo spajanjem finansijske i stručne tehničke podrške.

– Ovaj projekat simbolizuje novu vrstu partnerstva, koja je neophodna za ekonomsku i zelenu tranziciju. Zahvaljujući značajnom finansijskom doprinosu Evropske komisije, i zajedno sa ključnim međunarodnim i partnerima iz zemalja članica Evropske unije, EIB kao evropska banka sa ponosom pomaže Srbiji da napreduje u ostvarivanju svojih ciljeva održivosti i realizaciji Zelene agende kroz preko potrebnu, ciljanu podršku finansijskim institucijama, odnosno njihovim malim i srednjim klijentima, kako bi mogli da pokrenu projekte, dobiju finansije i efikasno ih sprovedu. Drago nam je što će našu podršku najviše imati upravo mala i srednja preduzeća, koja su ključni pokretač razvoja i inovacija. Njihova zelena transformacija, zajedno sa značajnim investicijama u obnovljive izvore i energetsku efikasnost, može utrti put zelenom i inkluzivnom rastu – istakao je Bragonzi.

Puz priroda

Brnabić: EU ključni i osnovni partner

Premijerka Ana Brnabić je prilikom obeležavanja početka tog projekta izrazila zahvalnost Evropskoj uniji, Švedskoj i UNDP-u na partnerstvu i finansijskoj podršci sa inicijalnih osam miliona evra za sprovođenje projekta.

Premijerka je navela da je projekat, koji će trajati do 2024. godine, usmeren na unapređenje životne sredine i zelenu tranziciju, pri čemu je izrazila nadu će i drugi partneri pristupiti finansiranju ovog projekta kako bi se on proširio.

Ona je podsetila na to da su dva ključna prioriteta Vlade Srbije vladavina prava i Zelena agenda, odnosno zaštita i unapređenje zaštite životne sredine, pri čemu je EU ključni i osnovni partner naše zemlje u ovim oblastima.

Predsednica Vlade je, govoreći o zaštiti životne sredine, rekla da su tri osnovne teme – zaštita kvaliteta vazduha, rešavanje čvrstog otpada i zaštita vodotokova, odnosno izgradnja kanalizacionih mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Mnogo smo uradili u sve tri oblasti i na unapređenju pravnog okvira, naglasila je ona, uz napomenu da je usvojen Zakon o klimatskim promenama, kao i zakoni o izmenama zakona o zaštiti prirode i zakona o energetici.

Brnabić je ukazala na to da prvi put imamo i Zakon o obnovljivim izvorima energije, i dodala da je završen nacrt programa zaštite vazduha od 2022. do 2030. godine, koji je trenutno u fazi usvajanja.

– Imamo istovetne ciljeve sa EU u ovoj oblasti i očekujem da projekat bude efikasno implementiran i da zajedno radimo na boljem kvalitetu života građana, i to unapređujući kvalitet vazduha, vode i zemljišta u Srbiji – zaključila je premijerka.

Na sledećem linku možete pogledati očekivane rezultate projekta Zelena agenda za Srbiju.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje