EU za Zelenu agendu u Srbiji – Inicijativa za nova rešenja u oblasti životne sredine vredna 8 mil EUR

zimzeleno_drvo
zimzeleno_drvo

Danas su predsednica Vlade Ana Brnabić i ambasador Evropske unije (EU) u Republici Srbiji Emanuele Žiofre predstavili novu inicijativu vrednu 8 mil EUR, kako bi se podstakla “zelena” transformacija privrede i društva.

Prema rečima ambasadora Žiofrea, Srbija je usvojila Deklaraciju Zelene agende u oktobru 2020. na Konferenciji u Sofiji i obavezala se da će sprovoditi svoje akcije kroz Regionalni akcioni plan koji je usvojen na samitu u Sloveniji, u oktobru 2021. Projekat “EU za Zelenu agendu u Srbiji – počnite, preduzmite akciju, proširite” podržaće Srbiju u sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan.

– Ovaj novi projekat stiže u pravo vreme, nekoliko nedelja nakon što su države članice EU potvrdile otvaranje pregovora za klaster koji, između ostalog, pokriva i energetska pitanja i zaštitu životne sredine. To nam daje dobru motivaciju da proširimo akcije na svim frontovima i učinimo sve što možemo da se u Srbiji primeni EU zakonodavstvo u ovoj oblasti – rekao je Žiofre.

Nova dvogodišnja inicijativa EU i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) realizuje se u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), i Evropskom investicionom bankom (EIB).

– Pomoći ćemo Srbiji da unapredi strategije i politike, preduzme konkretne akcije i poveća investicije za zelenu transformaciju, posebno u oblastima dekarbonizacije (smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva), smanjenja zagađenosti vazduha, vode i zemljišta, cirkularne ekonomije, poljoprivrede i proizvodnje hrane, kao i zaštite biodiverziteta. Ovo su sjajne vesti i srećan sam što možemo da pokažemo da našu stvarnu posvećenost i angažovanje – dodao je Žiofre.

Stalna predstavnica UNDP-a Fransin Pikap je izjavila da će tokom ovog projekta biti podržano najmanje 23 zelene investicije koje su najinovativnije i imaju najveće očekivane efekte.

– Da bismo pokrenuli zelenu tranziciju u Srbiji – svi moramo da se uključimo, ne samo nacionalne i lokalne vlasti, već i javna i privatna preduzeća, banke, nevladine organizacije, naučno–istraživačke institucije i građani i građanke. UNDP će objaviti osam poziva za inovativna rešenja u svim oblastima u okviru Zelene agende. Pozivamo sve koji žele da doprinesu pozitivnim promenama i pomognu da privreda Srbije postane konkurentnija, životna sredina čistija i zdravija za sadašnje i buduće generacije – da se prijave na naše konkurse koji kreću već krajem februara – najavila je Pikap.

potpisivanja ugovora Zelena aagenda za Srbiju

Foto: UNDP

Nova inicijativa pomoći će Srbiji da ispuni ciljeve iz Sporazuma o klimi iz Pariza, i usaglasi se sa pravnim tekovinama EU u svih pet oblasti obuhvaćenih EU Zelenom agendom za Zapadni Balkan

– Švedska je dugoročno posvećena tome da podrži put Srbije u EU. Kao država članica EU i vodeći donator u oblasti životne sredine i klime, sa zadovoljstvom se pridružujemo ovoj inicijativi. “EU za Zelenu agendu u Srbiji” će doprineti da se postave visoki ekološki standardi za poboljšanje životne sredine i kvaliteta života, podstaknu poslovne investicije i inovacije, donoseći iskustva i ekspertize EU, kao i pokretanju inkluzivnog dijaloga i širokog učešća različitih delova društva o konkretnim rešenjima za poboljšanje kvaliteta vazduha i bolje upravljanje vodama i otpadom – izjavila je ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

Šef regionalnog predstavništva EIB-a za Balkan, Alessandro Bragonzi, rekao je da se održivi razvoj i ambiciozni klimatski ciljevi mogu postići samo spajanjem finansijske i stručne tehničke podrške.

– Ovaj projekat simbolizuje novu vrstu partnerstva, koja je neophodna za ekonomsku i zelenu tranziciju. Zahvaljujući značajnom finansijskom doprinosu Evropske komisije, i zajedno sa ključnim međunarodnim i partnerima iz zemalja članica Evropske unije, EIB kao evropska banka sa ponosom pomaže Srbiji da napreduje u ostvarivanju svojih ciljeva održivosti i realizaciji Zelene agende kroz preko potrebnu, ciljanu podršku finansijskim institucijama, odnosno njihovim malim i srednjim klijentima, kako bi mogli da pokrenu projekte, dobiju finansije i efikasno ih sprovedu. Drago nam je što će našu podršku najviše imati upravo mala i srednja preduzeća, koja su ključni pokretač razvoja i inovacija. Njihova zelena transformacija, zajedno sa značajnim investicijama u obnovljive izvore i energetsku efikasnost, može utrti put zelenom i inkluzivnom rastu – istakao je Bragonzi.

Puz priroda

Brnabić: EU ključni i osnovni partner

Premijerka Ana Brnabić je prilikom obeležavanja početka tog projekta izrazila zahvalnost Evropskoj uniji, Švedskoj i UNDP-u na partnerstvu i finansijskoj podršci sa inicijalnih osam miliona evra za sprovođenje projekta.

Premijerka je navela da je projekat, koji će trajati do 2024. godine, usmeren na unapređenje životne sredine i zelenu tranziciju, pri čemu je izrazila nadu će i drugi partneri pristupiti finansiranju ovog projekta kako bi se on proširio.

Ona je podsetila na to da su dva ključna prioriteta Vlade Srbije vladavina prava i Zelena agenda, odnosno zaštita i unapređenje zaštite životne sredine, pri čemu je EU ključni i osnovni partner naše zemlje u ovim oblastima.

Predsednica Vlade je, govoreći o zaštiti životne sredine, rekla da su tri osnovne teme – zaštita kvaliteta vazduha, rešavanje čvrstog otpada i zaštita vodotokova, odnosno izgradnja kanalizacionih mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Mnogo smo uradili u sve tri oblasti i na unapređenju pravnog okvira, naglasila je ona, uz napomenu da je usvojen Zakon o klimatskim promenama, kao i zakoni o izmenama zakona o zaštiti prirode i zakona o energetici.

Brnabić je ukazala na to da prvi put imamo i Zakon o obnovljivim izvorima energije, i dodala da je završen nacrt programa zaštite vazduha od 2022. do 2030. godine, koji je trenutno u fazi usvajanja.

– Imamo istovetne ciljeve sa EU u ovoj oblasti i očekujem da projekat bude efikasno implementiran i da zajedno radimo na boljem kvalitetu života građana, i to unapređujući kvalitet vazduha, vode i zemljišta u Srbiji – zaključila je premijerka.

Na sledećem linku možete pogledati očekivane rezultate projekta Zelena agenda za Srbiju.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300