EU sa 1,8 miliona EUR pomaže reformu sektora voda u Srbiji

reka voda
reka_voda

U Srbiji će se u naredne dve godine sprovoditi projekat “Evropska unija podrška reformama u sektoru voda”, koji treba da doprinese unapređenju pružanja vodnih usluga, a koji će finansirati Evropska unija (EU) sa 1,8 miliona EUR, saopšteno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije.

– Cilj projekta je unapređenje sistema cena vode u Srbiji pružanjem podrške u proceni stanja pružanja usluga i izradi predloga za povećanje efikasnosti usluga sektora voda i za sprovođenje revidiranih zahteva za nadoknadu troškova i uspostavljanje regulatornog sistema cena vode – izjavila je pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić.

Ona je istakla i da je projekat od “izuzetnog značaja” jer omogućava sagledavanje svih nedostataka koje treba prevazići na putu ka uspostavljanju adekvatne tarifne politike u sektoru voda u Srbiji.

– Posebna pažnja biće posvećena podršci u sprovođenju tarifne metodologije na lokalnom nivou, u 20 pilot opština i gradova – Požega, Brus, Blace, Kruševac, Sokobanja, Šabac, Lebane, Loznica, Čačak, Pančevo, Užice, Smederevo, Arilje, Kosjerić, Raška, Kraljevo, Niš, Vršac, Subotica i Ivanjica – kazala je Ilić.

Program menadžer Delegacije EU u Srbiji Antoan Avinjon kazao je da se reforme u Srbiji, uz podršku EU, sprovode zbog građana i sa ciljem da imaju kvalitetniju vodu, efikasnije i bolje vodne usluge.

Naglašeno je da će projekat direktno uticati na kvalitet života građana poboljšanjem standarda i efikasnosti usluga u sektoru voda, unapređivanjem poslovanja komunalnih preduzeća i jedinstvenim pristupom vodnim tarifama, osiguravajući pravednu metodologiju obračuna troškova.

Uz podršku EU do sada su izgrađena postrojenja za preradu otpadnih voda u Subotici, Šapcu, Leskovcu, Kuli i Vrbasu, a obnovljeni sistemi za vodosnabdevanje u Požarevcu, Inđiji i Petrovcu na Mlavi, dok je u Velikom Gradištu izgrađen potpuno nov sistem za vodosnabdevanje.

U Kruševcu, Aleksandrovcu, Ćićevcu i Varvarinu su obnovljeni ili izgrađeni regionalni sistemi vodosnabdevanja, dok je u Raškoj, pored sistema za vodosnabdevanje, izgrađen i sistem za preradu otpadnih voda.

EU je do sada uložila više od 400 miliona evra bespovratnih sredstava kroz brojne programe i projekte za zaštitu životne sredine u Srbiji.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300