EU pooštrava borbu protiv ekološkog kriminala

izlet jezero Moharač
vode_moharac_jezero

Evropska komisija usvojila je predlog nove direktive EU za suzbijanje ekološkog kriminala, uključujući prekogranično zagađenje vazduha, vode i tla, ispunjavajući time ključnu obavezu iz Evropskog zelenog dogovora, prenosi Beta.

Cilj predložene direktive je efikasnija zaštita životne sredine tako što će članice imati obavezu da u borbi protiv zagađenja preduzimaju mere iz oblasti krivičnog prava.

U predlogu se definišu nova krivična dela u zaštiti životne sredine, utvrđuju minimalne sankcije i jača efikasnost saradnje organa za sprovođenje zakona.

Takođe se članice EU obavezuju da podrže i pomognu ljudima koji prijavljuju prekršanje u vezi sa životnom sredinom i sarađuju sa organima za sprovođenje zakona. Taj predlog će, kako je navela Komisija, pomoći da se zaštite priroda i prirodni resursi, kao i javno zdravlje i blagostanje.

U predlogu direktive se navode nova krivična dela u vezi sa životnom sredinom, uključujući ilegalnu trgovinu drvetom, recikliranje brodova ili zahvatanje vode.

Komisija je, kako je navela, predložila da se odrede zajedničke minimalne sankcije za ekološki kriminal npr. da kada krivično delo izaziva ili može da izazove smrt ili ozbiljnu povredu neke osobe, članice EU moraju da predvide najmanje zatvorsku kaznu do deset godina.

U nacrtu su predviđene i dodatne sankcije, uključujući obavezu obnavljanja prirode, uskraćivanje pristupa javnim fondovima i javnim nabavkama ili povlačenje dozvola.

Predlog za cilj ima i da se unapredi efikasnost istraga i krivičnih postupaka i obezbeđuje podršku inspektorima, policiji, tužiocima i sudijama kroz obuke, koordinaciju i saradnju, kao i bolje prikupljanje podataka i statistike.

Navodi se da će nova direktiva doprineti poboljšanju prekograničnih istraga i gonjenja. Naime, ekološki kriminal često pogađa više zemalja, kao kod ilegalne trgovine divljim životinjama, ili ima prekogranične efekte, kao kod prekograničnog zagađenja vazduha, vode ili tla.

Komisija je saopštila i da će i dalje podržavati članice EU na brojne načine, kao i da će, s obzirom da je ekološki kriminal globalni fenomen, nastaviti da podržava međunarodnu saradnju u toj oblasti.

Potpredsednik Komisije za Evropski zeleni dogovor Frans Timermans rekao je da nekažnjavanje onih koji krše zakon podriva kolektivne napore da se zaštite priroda i biodiverzitet, kao i borbu protiv klimatskih promena, za smanjenje zagađenja i eliminisanje otpada.

Predlog zakona sada će biti upućen u Evropski parlament i Savet.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300