EU beleži brz razvoj solarnih kapaciteta

solarni_paneli
solarni_paneli_2

Foto: Pixabay/Hans

Eksplozivna izgradnja solarnih kapaciteta i porast proizvodnje struje iz solarne energije ukazuju da će velika većina članica Evropske unije i pre roka dostići udeo obnovljive energije koji su sebi zacrtale do 2030. godine, piše list Politiko, prenosi Beta.

Zemlje Unije su samo u 2022. godini izgradile solarne kapacitete snage 41 GW, što je 40% više nego 2021. godine. Očekuje se da će u EU ove godine biti izgrađena nova solarna infrastruktura snage više od 50 GW.

Prema dokumentu lobističke grupe Solar-pauer, u koji je uvid imao Politiko, 23 zemlje EU bi mogle da dostignu nacionalne ciljeve u oblasti solarne energije do 2027. godine.

Svoje nacionalne ciljeve do 2030. godine do sada su već dostigle Letonija, Estonija, Irska i Poljska, ove godine bi to trebalo da postignu Belgija i Malta, a u naredne dve godine još deset članica EU.

Očekuje se da će svoje nacionalne ciljeve u oblasti solarnih instalacija samo Italija, Litvanija, Slovenija i Portugal dostići posle 2027.

Prema rečima stručnjaka za energetiku Havijera Esparaga iz Evropske agencije za životnu sredinu, taj spektakularni razvoj u oblasti solarne energije se u suštini može pripisati činjenici da je cena Kilovat-časa solarne energije u poslednjih deset godina pala za 90%.

Jedan od uzroka je to što su izrazito pale cene solarnih panela koji se masovo proizvode u Kini. Potom, tu je i rat u Ukrajini koji je primorao mnoge zemlje da snažno ubrzaju primenu solarne energije kako bi smanjile zavisnost od ruskih energenata.

Međutim, taj nagli razvoj krije i opasnost da vremenom opadnu podsticaji, ali i motivacija da se instaliraju solarne jedinice, ocenio je Esparago.

Zato je, prema njegovim rečima, od ključnog značaja da se radi na umrežavanju solarne energije i na tehnologijama za njeno skladištenje, poput baterija, u čemu EU još uvek kasni.

Problem, kako piše Politiko, u nekim zemljama predstavlja i nefleksibilnost distributivnih mreža, zbog čega njihovi operateri povremeno nalažu solarnim parkovima da obustave rad, što je u suštini uludo rasipanje struje.

Uz to, EU planira da smanji zavisnost od Kine, što uključuje i solarnu tehnologiju, a to rađa opasnost uvođenja strogih uvoznih kriterijuma i takođe može da uspori razvoj, izjavio je za list sručnjak za tržišna istraživanja u evropskom ogranku grupe Solar-pauer Rafaele Rosi.

U junu ove godine Međunarodna agencija za energetiku (IAE) je korigovala svoju prognozu upotrebe energije iz obnovljivih izvora u EU i podigla je za čak 38%, što je uglavnom posledica masovnog instaliranja solarnih panela za potrebe privrede i na stambenim zgradama.

Analitičarka iz agencije Blumberg Dženi Čejs pojasnila je da su bilo kakve prognoze u toj oblasti nezahvalne, jer je teško prediveti cene i efikasnost proizvodnje tehnologije u Kini, i proceniti kada će potražnja dostići plafon.

Međutim, takve greške bi mogle da znače i da su globalni napori da se obuzdaju klimatske promene uspešniji nego što se čini, posebno zato što su se u njih uključile i velike privrede, smatra Čejs.

Tako je Kina prošle godine instalirala 107 GW solarnih kapaciteta, što približno odgovara kompletnom do sada instaliranom kapacitetu u SAD, a očekuje se da ove godine izgradi dvostruko više solarnih kapaciteta, rekla je Čejs.

IAE je procenila da je zahvaljujući izgradnji solarnih kapaciteta u svetu prošle godine izbegnuta emisija oko 230 miliona tona štetnog ugljen-dioksida, navodi Beta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300