Ekološki aktivisti traže trajnu zabranu iskopavanja litijuma, ubuduće kampovanje ispred Predsedništva

protest_kreni promeni_10022022
protest_kreni promeni_10022022

Foto_ Kreni-promeni/FB

Nekoliko hiljada građana blokiralo je večeras Ulicu kralja Milana u centru Beograda, zahtevajući uvođenje trajne zabrane eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cele Srbije pre izbora najavljenih za 3. april, prenosi Beta.

Protest je protekao mirno i bez vidljivog prisustva policije a građani su se okupili na poziv udruženja Kreni-Promeni i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Istovremeno je u parku ispred zgrade predsedništva Srbije postavljeno nekoliko šatora u kojima će kako je najavljeno, ekološko aktivisti “kampovati” dok njihov zahtev ne bude ispunjen.

Savo Manojlović iz Kreni-Promeni optužio je vlast da želi da raseli stanovnike Jadra i time stvori “ekološke izbeglice”.

– Ovaj narod ima tešku istoriju izbeglištva ali njima to nije dovoljno. Žele da stvore ekološke izbeglice, žele da rasele čitave krajeve – kazao je Manojlović.

On je pozvao policiju, koja je inače zabranila večerašnji protest, da umesto učesnike skupa, snima kada se u vladi Srbije potpisuju ugovori sa kompanijom “Rio Tinto”.

– Tada nastaje šteta po građana i njihovu imovinu – rekao je Manojlović.

Ocenio je da vlast ne shvata da je novembarskim i decembarskim blokadama “napravljena tačka koja kaže da ko god posle izbora dođe na vlast, neće više nikada moći da radi šta hoće”.

– Oni kažu da su ispunili tri zahteva i da su završili sa nama a mi kažemo da ne postoji zemlja u kojoj vlast završava sa gradjanima. Postoji pravilo da samo gradjani mogu da završe sa svakom vlašću – kazao je Manojlović.

Kazao je da je sa meštanima ugroženih sela, okupljenih u Savezu ekoloških organizacija Srbije, usaglašen zahtev za trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cele zemlje.

– Ono što važi za “Rio Tinto” važiće za sve kompanije a ovi iz vlasti mogu od zemlje da prodaju samo ono što im je dedovina. Srbija pripada svim njenim gradjanima i nije na prodaju. Neće se izvući, ovo će biti tema koja će biti dominantna. Kraj je samo jedan, kada se usvoji zahtev za trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora, to traži narod, to traže naučnici – rekao je Manojlović.

Dodao je da će tokom izborne kampanje “dizati” proteste širom Srbije.

Aktivista udruženja Ne damo Jadar, Zlatko Kokanović najavio je radikalizaciju protesta narednog četvrtka ako do tada ne bude usvojen zahtev za trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora.

– Vlada je poništila Uredbu o prostornom planu za projekat Jadar ali to ništa ne znači. I danas “Rio Tinto” kupuje u dolini Jadra. Danas su džipovi u pratnji policije išli u polje da obilaze bušotine. To nam sve smrdi na laž i prevaru – kazao je Kokanović.

Pozvao je političke partije i ekološke organizacije da narednog četvrtka dođu na protest ispred Predsedništva Srbije.

– Dođite ovde narednog četvrtka u 19 časova da kažemo “ne” korupciji. Nastavljamo sa kampovanjem do ispunjenja zahteva da niko više nikada neće moći da ekpsloatiše litijum i bor u Srbiji i da mi možemo da se vratimo svojim životima – kazao je Kokanović.

Učesnici protesta su posle obraćanja krenuli u šetnju do vlade Srbije a centralne gradske ulice bile su zatvorene za saobraćaj tokom prolaska kolone.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300