EK: Politika nultog zagađenja – bolji kvalitet i pristup pijaćoj vodi

voda
EK: Politika nultog zagađenja – bolji kvalitet i pristup pijaćoj vodi

Foto: Pixabay/ ronymichaud

Širom Evropske unije novi zahtevi o kvalitetu i dostupnosti pijaće vode postaju norma, zahvaljujući revidiranoj Direktivi o pijaćoj vodi koja je sada uneta u propise država članica.

Nova pravila obezbediće jedne od najviših standarda na svetu kada se radi o vodi za piće, u skladu sa planom o nultom zagađenju objavljenom u Evropskom zelenom dogovoru, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Ovo je takođe u saglasju sa prvom uspelom Inicijativom evropskih građana – „Pravo na vodu“ (Right2Water), u okviru koje je prikupljeno 1,6 miliona potpisa podrške poboljšanju pristupa bezbednoj pijaćoj vodi za sve Evropljane.

– Od danas, Evropljani mogu biti uvereni da je kvalitet vode koju piju u skladu sa najvišim standardima. Borimo se protiv opasnih hemikalija i mikroplastike u pijaćoj vodi, čineći je bezbednom za piće, kao i za životnu sredinu. Nadam se da će poverenje građana u vodu iz česme porasti, kao i da će oni sami takođe doprineti smanjivanju plastičnog otpada od flaširane vode do đubreta u moru – rekao je Virginius Sinkevičius, komesar EU za životnu sredinu, okeane i ribarenje.

Kako bi se osigurao visok kvalitet pijaće vode, u Direktivu o pijaćoj vodi uključeni su novi standardi bezbednosti, uvedena metodologija identifikacije i upravljanja rizicima za kvalitet u celom lancu snabdevanja vodom, napravljena lista opasnih supstanci kao što su mikroplastika, materije koje negativno utiču na endokrini sistem i novi tipovi hemikalija koji se moraju pratiti, a usvojene su i odredbe koje se tiču proizvoda u kontaktu sa pijaćom vodom.

Nova direktiva dotiče se i curenja vode jer se sada unutar EU u proseku gubi 23 odsto prerađene vode u procesu distribucije. Direktiva takođe uključuje i nove odredbe kojima se od zemalja-članica zahteva da poboljšaju i održavaju dostupnost pijaće vode za sve, a naročito za osetljive i marginalizovane grupe građana.

Prenošenje izmena regulative u nacionalne zakonike doprineće zaštiti ljudskog zdravlja za sve građane EU kao i zaštiti životne sredine od ispuštanja tih škodljivih materija. Zemlje-članice moraće da prikažu Evropskoj komisiji tekst sa glavnim odredbama nacionalnih zakona koji se usvajaju kada se radi o oblasti koju ova Direktiva obuhvata.

Istekao rok za usklađivanje regulative

Veliki procenat građana Evrope već ima neposredan pristup čistoj i bezbednoj pijaćoj vodi po povoljnoj ceni. Međutim, neki građani EU i dalje se suočavaju sa izazovima u pogledu pristupa bezbednoj vodi za piće. Novonastali fenomen sve izraženijeg nedostatka vode, suše, kao i nove farmaceutske supstance ili mikroplastika mogu takođe postati pretnja ljudskom zdravlju.

Da bi se izborila sa tim novim izazovima, EK je predložila doradu Direktive o pijaćoj vodi, koja datira iz 1998. godine, kako bi se očuvao kvalitet vode za piće dugoročno i potrošači zaštitili od tih potencijalnih rizika. Regulatori su usvojili taj predlog 2020. kao revidiranu Direktivu o pijaćoj vodi a na snagu je stupila 12. januara 2021. Države-članice imale su obavezu da je prenesu u nacionalne zakone i usklade se s njenim odredbama do 12. januara 2023. godine. Revidirana Direktiva o pijaćoj vodi deo je opšte politike EU u vezi sa vodom, što uključuje, na primer, nedavne predloge Evropske komisije za reviziju Direktive o standardima kvaliteta životne sredine, Direktive o kopnenim vodama i Direktive o tretiranju otpadne vode u urbanim područjima.

O globalnoj dostupnosti bezbedne pijaće vode raspravljaće se, između ostalog, i na Konferenciji UN o vodi, u martu ove godine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama