Dozvoljeno sipanje goriva u kanistere do 60 litara

pumpa gorivo
pumpa_gorivo_235

Izmenom uredbe koju je danas usvojila Vlada Srbije, gorivo čija je cena ograničena, u kanistere će moći da sipaju poljoprivrednici, ali i svi drugi građani. Količina je ograničena na maksimalno 60 litara benzina evro premijum BMB 95, odnosno evro dizela, čije su cene trenutno – do petka 18. marta do 15 časova – ograničene na 176,31 dinara za benzin i 187,74 dinara za dizel, dok je gorivo za registrovane poljoprivrednike fiksirano na 179 dinara po litru.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom se omogućava privrednim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, da se isporuka osim utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava, može vršiti i utakanjem u posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara, saopštila je Vlada.

Benzinske pumpe, koje su točile goriva čija je cena ograničena u obavezi su, kako se navodi, da nastave da isporučuju derivate “utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara”.

Kada je reč o poljoprivrednicima, Naftna industrija Srbije će na svojim stanicama, uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, staviti u promet derivat evro dizel “po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru, utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara”.

Za razliku od NIS benzinskih stanica koje moraju da snabdevaju poljoprivrednike, ostale benzinske pumpe to mogu da čine, ali pod istim uslovima – ceni od 179 dinara po litru evro dizela, utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara.

Izmena uredbe stupa na snagu sutra, 18. marta, i primenjuje se narednih 30 dana.

Šta se menja kod ulja?

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila i izmenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se sirovo ulje od semena suncokreta ili šafranike izuzima od zabrane izvoza, a imajući u vidu da se ovaj proizvod ne može koristiti za dalju preradu u rafinisano suncokretovo ulje i da se najčešće koristi u industriji boja i lakova.

Takođe, odlučeno je da se na listu proizvoda za koje se privremeno zabranjuje izvoz, doda i rafinisano suncokretovo ulje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300